УПОЗОРЕЊЕ БРОДОВИМА ЗБОГ ЛУТАЈУЋИХ ПОМОРСКИХ МИНА

456

Међународна поморска организација позвала је на опрез и упозорила на поморске мине које плутају у Црном мору код Румуније и Турске, као резултат сукоба у Украјини.

„Секретаријат Организације примио је извјештаје о морским минама које слободно плутају у подручју Црног мора, укључујући код обала Румуније и Турске, што је резултат сукоба у Украјини и представља озбиљну и непосредну пријетњу безбједности и сигурности посада и пловила у региону“, наводи се у саопштењу за медије.

У тексту се наводи да бродови треба да плове са посебним опрезом у подручју Црног мора, укључујући код обала у приморју.

Организација истиче да њен Секретаријат наставља да посредује између свих заинтересованих страна у региону и доприноси покушајима да се позабави безбједношћу и сигурношћу у овој ситуацији, јавио је ТАСС.

Амбасада Русије у Великој Британији саопштила је раније да је украјинска делегација при Организацији тврдила да су све мине у Црном мору руске, али да је украјински делегат 12. априла потврдио да је Украјина намјерно минирала своје луке.

Један руски дипломата нагласио је да су операције постављање поморских мина биле хаотичне и да више није доступна ниједна мапа која показује њихову локацију.

/СРНА/