ТРНОВО- Гаговић: Најкритичније у Кијеву, прати се ситуација

247

У општини Трново тренутно је најкритичније у Кијеву, гдје су постављене и вреће са пијеском како би се одбранили од бујице, рекао је Срни начелник општине Драгомир Гаговић.

Гаговић, који је јутрос прогласио ванредну ситуацију на подручју ове локалне заједнице, нагласио је да су надлежни у стању приправности и да ће реаговати у границима својих могућности.

„Ми ћемо током дана обилазити подручја цијелом дужином тока ријеке, дежурати и гдје буде требало опет ангажовати механизацију и дјеловати“, рекао је Гаговић.

Он је навео да је неколико викендица угрожено и да је вода ушла у подрумске просторије.

„У више објекте вода није ушла јер смо превентивно дјеловали претходних дана због најављених падавина. Постављене се вреће са пијеском како би се одбранили од бујице, а протекле ноћи унгажовањем механизације, са шест камиона, довезли смо 500 кубика тампон материјала и заштитили насеље које је засада под контролом“, рекао је Гаговић.

Он је појаснио да је отежавајућа околност то што је Трново сливно подручје, а све оборинске воде са Бјелашнице, Трескавице, Рогоја и Јахорине сливају се у Жељезницу, чије корито не може да прими толику количину воде, па је могуће њено изливање.

Општински штаб за ванредне ситуације дужан је да обавјештава грађане о новонасталој ситуацији и мјерама које се предузимају, као и да нареди употребу снага и средстава Цивилне заштите и других субјеката на задацима заштите и спасавања.

Грађани, предузећа и друга правна лица у општини Трново дужни су да спроводе потребне мјере ради заштите и спасавања људства и материјално-техничких добара којима располажу, а која су угрожена.

/Срна/