ТРНОВО- Договорене превентивне мјере због најављених обилних падавина

250

Штаб за ванредне ситуације општине Трново договорио је данас превентивне мјере уз редовно праћење стања на терену због најављених обилних падавина и могућег пораста водотока.
На основу упута Цивилне заштите Републике Српске у вези обилних падавина које се очекују од данас до петка, 20. јануара, данас је на сједници Штаба за ванредне ситуације анализирано тренутно стање и предузете су мјере у циљу ефикасне заштите људи и материјалних добара од поплава.

Формиран је тим од пет људи који ће активно пратити стање водотокова на подручју општине, наведено је на страници општине Трново.

На сједници су донесени закључци у којима је наведено да ће бити извршен обилазак свих шахтова, корита ријеке Жељезнице, као и потока Лукавац, те Љуштре и извршено чишћење, док ће се из Каменолома „Бијеле воде“ обезбједити довољне количине насипног материјала.

Формирани тим ће обићи критичне тачке, а биће ангажованаи механизација која ће дјеловати на подручју Мјесне заједнице Кијево као потенцијално угроженог подручја.

Полицијска станица ће упутити позив Жандармерији да буде спремна за дјеловање по питању пружања помоћи чамцима, а Ватрогасно одјељење и Електродистрибуција спремни су за реализацију задатака из своје надлежности.

На сједници Штаба, којом је предсједавао Командант штаба начелник општине Драгомир Гаговић, закључено је да ће Основна школа у наредном периоду пратити стање у својим подрумским просторијама које су биле поплавњене крајем 2021. године, те извјештавати Службу цивилне заштите општине Трново.

Служба цивилне заштите Трново извршиће ажурирање базе података која се односи на труднице, инвалиде, дјецу са посебним потребама, срчане болеснике и дијализне болеснике, а Општинска организација Црвеног крста ће у случају полава вршити допремање хране и лијекова угроженом станоновништву.

На сједници је закључено да је потребно извршити набавку горива за потребе рада механизације, јер на подручју општине нема бензиских пумпи.

/Срна/