ТРНОВО- Након поплава, активирала се клизишта

453

Након поплава у општини Трново су се покренула велика клизишта, рекао је Срни начелник те општине Драгомир Гаговић.

Гаговић је рекао да се на седам или осам локација земља одронила, те да постоје двије најкритичније тачке гдје се створила провалија дубока око 100 метара.

„Поплаве и бујице прате одрони. Кренула је велика количина земљишта, а сигурно ће то да буде и још масовније, посебно ако падне снијег или се земља стврдне“, рекао је Гаговић.

Он је рекао да је и на имању једног мјешатанина на брду Врбовник покренуто клизиште због којег ће му се двије штале срушити.

„Он има око 80 оваца, извео је стоку, али нема шансе да зауставимо склизавање објеката“, каже Гаговић.

Он је наводи да тренутно нема бојазни од нових плављења јер количина падавина није велика.

Гаговић је истакао да су формиране три општинске комисије које ће процјењивати штету насталу усљед поплава.

Он је прецизирао да ће једна комисија пописивати штету по домаћинствима и пољопривредном земљишту, друга на путној и канализационој инфраструктури, а трећа на електроводовима.

„На многим мјестима су прекинути водови за електричну енергију. То ће тек наредних дана доћи на ред“, изјавио је Гаговић.

Начелник напомиње да се свакодневно на терену уклања муљ којег око појединих кућа има и по неколико метара.

„Сви су на задатку. Раде и запослени у органима управе, и Цивилна заштита и приватници“, рекао је он и додао да највише посла има у мјесној заједници Кијево.

Гаговић каже да стање природне несреће остаје на снази до даљег, те да основна школа још увијек не ради, а средњошколци не иду на наставу јер је ризик возарити магистралним путем који је оштећен.

„Пут је проходан само до три и по тоне носивости и не смијемо ризиковати да се нешто деси. У сваком тренутку може се десити да цијело брдо крене“, рекао је Гаговић.

Он је рекао да још нема воде за пиће, те да се свакодневно довози у ватрогасним цистернама и дијели становништву.

Гаговић је оцијенио да је штета много већа од онога што се тренутно види.

/Срна/