ТРНОВО- Обиљежена годишњица страдања српских војника и цивила

380

На православни празник Огњену Марију положени су вијенци и одата је почаст за све погинуле борце и цивиле из општине Трново који су страдали у Одбрамбено- отаџбинском рату. У знак сјећања на 130 припадника Војске Републике Српске и 101 цивила служена је литургија у храму Светог Великомученика Георгија, а потом парастос код централног спомен обиљежја у Трнову.

У кратком обраћању, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија, напомињу да се овај догађај не смије никада заборавити, јер имена исписана на спомен-обиљежју подсјећају нас на страдалнички пут у стварању Републике Српске. Нагласили су да се сви одговорни за злочине, коначно, морају процесуирати, те да је правда, очигледно, још увијек далеко.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежју у Трнову положили су изасланик српског члана Предсједништва БиХ, начелник општине Трново Драгомир Гаговић, те делегације општине Калиновик, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општина Трново, Фоча и града Источно Сарајево, представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, 3.пјешадисјки пук /Република Српска/ Оружаних снага БиХ., Борачких организација Фоче, Калиновика и Трнова, те делегација Црвеног крста Републике Српске.

И на спомен-обиљежју на Рогоју служен је парастос, а потом су положени вијенци и цвијеће.

Сјећање на страдале борце и цивиле организовала је Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трнова у сарадњи са локалном заједницом.

/општина Трново/