ТРНОВО- Подршка иницијативама за изградњу на Јахорини

444

Одборници у Скупштини општине Трново размотрили су данас 19 иницијатива које се односе на измјене Регулационог плана и изградњу и проширење објеката на Јахорини и донијели осам иницијатива за које је установљено да испуњавају услове и не угрожавају постојеће објекте.

„Одлуке смо донијели водећи рачуна да не оптеретимо нашу урбанистичку службу, а оне иницијативе које данас нисмо прихватили биће разматране и у наредном циклусу доношења комплетног плана за Јахорину, јер је туризам основа за пуњење општинског буџета“, рекао је Срни предсједник Скупштине општине Трново Синиша Голијанин.

Према његовим ријечима, без прихода са Јахорине „општина Трново више не би ни постојала, и то је сурова реалност и истина“.

Коментаришући чињеницу да је одборник Демоса Драган Шиповац напустио сједницу, Голијанин је рекао да сваки одборник има право да на скупштинским сједницама слободно износи ставове.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић рекао је Срни да општинска управа подржава све иницијативе грађана које су у њиховом, али и у интересу цијеле општине.

„Наша општина основне приходе добија са Јахорине. Данашња подршка дијелу иницијатива не значи да ће оне бити и реализоване, јер ћемо већ на сљедећој Скупштини видјети да ли се нека од њих коси са постојећим планом и да ли може да иде у даље прописану процедуру“, појаснио је Гаговић.

Према његовим ријечима, након јавне расправе и јавног увида слиједи коначни поступак који ће трајати око пола године.

„Ми идемо у израду новог, односно ревизију Регулациног плана и до тада неће бити донесена ниједна одлука која није у складу са важећим прописима“, закључио је Гаговић.

Одборник Демоса Шиповац рекао је Срни да замјера што су, од 44 тачке предложеног дневог реда, 32 биле посвећене Јахорини, односно продаји земљишта, инвестицијама и другом, јер је повећан број проширења и продаје објеката на тој планини, а питање је може ли то јахоринска инфраструктура издржати.

Шиповац сматра да ће „неко покушати да озваничи неке незаконите радње у Скупштини“, о чему намјерава да обавијести надлежне институције.

„Комплетна скупштинска већина наноси штету, јер некада када је била продаја земљишта по лицитацији, тада су окривљавали ондашњу скупштинску већину за око 60.000 КМ за штету у општинском буџету, а ово сад би могла да буде и милионска штета на рачун буџета Трнова“, рекао је Шиповац.

/Срна/