ТРНОВО- Покренута иницијатива да улица носи назив Прве гардијске моторизоване бригаде

496

Поводом Петровдана, Дана и славе општине Трново, 28. година након што су јединице Војске Републике Српске ослободиле ово херојско мјесто, предсједник Скупштине општине Синиша Голијанин и предсједник Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске Предраг Аћимовић поднијели су иницијативу да једна од улица у Трнову добије назив по овој славној бригади.

Разумијевање и подршку за ову идеју пружили су, након неформалног састанка, и представници скупштинске већине у Скупштини општине Трново Мирослав Бјелица и Немања Лучић.

“Ово је најмање што можемо урадити како бисмо сачували сјећање на младиће који су са својих 18 година у храбром јуришу донијели слободу нама и нашој дјеци”, истиче предсједник Скупштине општине Синиша Голијанин.

Око 130 гардиста, најбољих синова овога неба дало је живот за Трново и Републику Српску.

Посмртни остаци многих јос увијек нису пронађени, остали су у беспуцима Трескавице на вјечној стражи да нас опомињу да тековине њихове борбе морају трајати вјечно.

Трново је једно од највише страдалих мјеста у протеклом рату.

“Ту се бранио и чувао комплетан источни дио Републике Српске која је овде уједно најтања и најрањивија, стога очекујемо константну бригу и подршку Владе Републике Српске”, наглашава Голијанин.

У петак, 9. јула, у 20 часова у Центру за културу Трново биће приказан филм “Синови Српске” који говори о ратном путу гардиста.

/Принцип/