ТРНОВО- Штета на пољопривредним газдинствима око 430.000 КМ

497

Укупна штета на пољопривредним газдинствима насталим усљед недавних поплава износи 426.880 КМ, од чега је у Трнову 131.660, а у мјесној заједници Кијево 295.220 КМ, рекао је Срни начелник општине Трново Драгомир Гаговић.

Гаговић је истакао да је Комисија за попис штете установила да штета на инфраструктурним објектима, као штета изазвана појавом клизишта настала усљед елементарних непогода износи 528.700 КМ.

„Овдје није уручант рад механизације која је радила седам дана на отклањању огромних наслага муља, пијеска, камена, што је још око 50.000 КМ“, нагласио је Гаговић и додао да је додатни проблем што на већину имања, јер је усљед поплава мекано земљиште, не могу ући машине да очисте муљ.

Гаговић истиче да ће се то моћи санирати тек на прољеће, а штета ће износити од 100.000 КМ до 120.000 КМ.

Он је нагласио да су највећу штету причинила три клизишта на магистралном путу Сарајево-Фоча у непосредној близини бране Богатић, чија санација ће бити отежана чињеницом да је испод пута провалија.

Гаговић каже да је у Трнову вода за пиће, како је саопштено из „Водовода“, исправна, мада он препоручује да се и даље прокувава, али да један дио мјесне заједнице Кијево нема воде, јер су током поплава у кањону Жељезнице на дужини од око 400 метара водоводне цијеви затрпане муљем и мораће се водити нова траса.

Он каже да један дио Кијева снабдијевају водом из цистерни, а други дио је прикључен на старе сеоске резервоаре.

Гаговић је рекао да је данас одржана и сједница Скупштине општине на којој је усвојен Нацрт ребаланса буџета за ову годину у износу око 4.700.000 КМ, а планирани буџет је у износу од 2.438.000 КМ.

„У овој години смо остварили суфицит од око 2.200.000 КМ и та средства су распоређена за капиталне пројекте“, рекао је он и додао да је у току израда буџета за наредну годину.

/Срна/