„ДИЗНИ“ МИЈЕЊА СТАРОСТ ГЛУМАЦА

356

Холивуд има нову технологију којом ће подмлађивати или чинити старијим глумце и глумице.

„Дизнијеви“ стручњаци праве нову револуцију – кориштењем вјештачке интелигенције трансформисаће употребу специјалних ефеката, кад је ријеч о додавању или одузимању година старости глумцима у филмовима.

Уз помоћ мреже за промјену старости лица /ФРАН/, холивудски филмаши учиниће да глумци изгледају млађи од 20 или као да имају 80 година.

За прображај лица потрбан је само унос слике главе неке особе у ФРАН систем, који затим предвиђа који би дијелови лица требали бити промијењени према годинама.

Како наводи „Дејли мејл“, ФРАН систем након тога додаје ефекте, попут бора или заглађене коже, као и слој на лицу глумца у филму или телевизијској емисији.

„Дизни“ рекламира свој нови технолошки алат као прво рјешење те врсте, које може аутоматски да промијени доб глумца, упркос изразима лица, условима освјетљења и перпективи слике.

Дигитална промјена старости лица глумаца постала је већ популарна током посљедњих година, али досадашња технологија не успијева увјерити гледаоце у реалност кадра измијењеног лица.

Наиме, тренутне технике су од мале практичне користи, јер обично воде губитку идентитета лица и дају нестабилне резултате у наредним кадровима, пише у „Дизнијевој“ студији која је спроведена у сарадњи са Универзитетом Висконсин-Медисон.

У истраживању је кориштена база података од 2.000 синтетички генерисаних лица /свако са 14 различитих доби у распону од 18 до 85 година/, чиме се даје укупно 196 парова за обуку по узоркованом идентитету.

Истраживачи су потом употријебили провјерену неуронску мрежу за промјену старости синтетичких лица, што је на крају довело до дизајна система ФРАН.

„Дизнијеви“ стручњаци наводе да је њихов нови систем способан за „невиђену временску стабилност и очување идентитета лица у различитим изразима, тачкама гледишта и свјетлосним условима“.

Студија напомиње да је ФРАН усмјерен само на одрасле и не мијења косу на тјемену или облик лица особе.

„Дизни“ је већ користио ту технологију у филмовима као што је „Антмен“.

/Срна/