ИНСТАГРАМ: ВЈЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ПРЕПОЗНАЈЕ МАЛОЉЕТНИКЕ

407

Вјештачка интелигенција провјераваће на „Инстаграму“ старосну доб корисника и спречавати да малољетници прате садржаје који штете њиховом годишту. Садашња ограничења на тој мрежи млади заобилазе без већих проблема, промјеном датума рођења.

Али, таквом облику варања „Инстаграма“ ближи се крај, барем за кориснике у САД, те ће ова друштвена мрежа у Америци почети са примјеном нових метода које би потврдиле тачну старосна доб корисника, наводи „АП њуз“.

Једна од те три методе за многе би могла бити контроверзна јер укључује снимање себе /видео-селфи/.

Остале двије методе укључују слање фотографије личне карте /аплоуд/ којом млади могу потврдити колико година имају, а друга је да њихове године потврде три пунољетне особе које имају профиле на „Инстаграму“.

За препознавање година путем снимљених селфија побринуће се британска компанија „Јоти“.

Њихова технологија заснована на вјетачкој интелигенцији може са приличном тачношћу одредити доб особе на основу фотографије и видео-записа.

Према досадашњим истраживањима, грешка у годинама за дјецу између шест и 12 година износи само 1,36 година, док та бројка за младе између 13 и 19 година износи 1,52 године.

Дакле, технологија би свој посао требала обавити прилично тачно и прецизно, а након препознавања година, снимљени селфи биће обрисан.

Нове методе би требале да омогуће да се малољетним корисницима прикаже садржај који је примјерен за њихову доб и да тако буду заштићени од садржаја који може бити штетан за њих.

„Инстаграм“ моли креаторе садржаја да престану дијелити објаве са „Тик-тока“ и најављује обрачун са онима који то наставе да раде.

Осим тога, „Инстаграм“ је раније увео нове алате помоћу којих родитељи и старатељи могу надзирати понашање малољетника на овој друштвеној мрежи, те подесити ограничења кориштења.