ИСПОД ЈУЖНОГ ПОЛА ОТКРИВЕНО ОГРОМНО ЈЕЗЕРО

371

Тим истраживача предвођен Шуај Јаном, геофизичаром са Тексашког универзитета у Остину, открио је нешто што дјелује као огромно језеро са водом у течном стању испод леденог покривача на Антарктику.
Према писању независне интернет странице „Сајенс алерт“, такозвано језеро Сњежни орао дуго је око 42 километра, широко 15 километара и налази се на око 3,2 километра испод леденог покривача.

Запремина воде у језеру дубоком 200 метара процијењена је на око 21 метар кубни, пренио је „Спутњик“.

Дон Бланкеншип, геофизичар са Института за геофизику Тексашког универзитета у Остину, објаснио је да језеро „вјероватно има запис о цијелој историји леденог покривача источног Антарктика, као и о његовом расту и еволуцији кроз глацијалне циклусе“.

„Наша посматрања наговјештавају и то да се ледени покривач значајно промијенио прије 10.000 година, мада не знамо зашто“, додао је он.

Глациолог са Империјалног колеџа у Лондону Мартин Сајгерт рекао је да језеро, које се налази у кањону дубоком 1,6 километара, има омотач од наслага и да се његово дно прилично дуго сакупља, чиме потенцијално пружа увид у период од момента „када Антарктик уопште није имао леда до времена када се потпуно смрзнуо“.

„Немамо ниједан запис о тим догађајима на једном мјесту, али би наслаге на дну овог језера могле бити идеалне“, истакао је Сајгерт.

Истраживачки тимови сада предлажу успостављање станице близу језера ради његовог прочавања и прибављања узорака наслага на његовом дну.

/СРНА/