КАРНЕВАЛИ СЕ ВРАТИЛИ У ПУНОМ СЈАЈУ ШИРОМ ПЛАНЕТЕ

175

После три године паузе због коронавируса, улице Венеције, Рио де Жанеира, Њу Орлеанса и многих других градова широм света, поново су постале место за атрактивне карневале.

Сезона карневала почиње 6. јануара и траје све до Марди Гра – Масног уторка. Параде и плесови су последњи период забављања пре Васкршњег поста, а реч карневал на латинском значи опроштај од меса.

Из Венеције се за успомену носи карневалска маска 

У Венецији, која се сматра мајком свих Марди Гра прослава, карневал је први пут организован још у 13. веку када су се људи окупљали на трговима и улицама града да би се забављали и плесали.

У 17. веку карневал је постао још раскошнији, а маске су постале саставни део карневала. Уз параду са маскама, карневал у Венецији данас обухвата и низ других догађаја, концерте, плесне забаве, изложбе маски и костима и балове.

Он има и друштвено ангажовани карактер, јер многи људи карневалске дане користе и да би пружили подршку социјално угроженим групама. Због славља које траје до 21. фебруара, стотине хиљада гостију из свих крајева света пристиже сваке године у град на северу Италије који се последњих недеља суочава са ниским водостајем.

Прва асоцијације на Рио – карневал и Самбодром

Карневал у Рио де Жанеиру, највећи и најатрактивнији је плесно музички догађај на свету. За бразилску културу карневал је један од најважнијих догађаја, који почиње 40 дана пре Ускрса. На улице тада излази неколико милиона људи, плеше се самба, румба, а забава се одржава у целом граду.

Главна атракција су параде на Самбодрому, у којима учествују бројне школе плеса из целог Бразила. Организатори очекују да ће на овом карневалском простору уживати око 100.000 људи дневно, уз 18.000 парада.

Власти у Рију издале су дозволе за више од 600 уличних журки, познатих као блокос, на општу радост локалног становништва и туриста. Процењује се да ће карневал граду донети 880 милиона долара, а попуњено је 95 одсто хотела.

У Њу Орлеансу се каже: Добаци ми нешто, господине!

Сезона карневала у Њу Орлеансу почела је 6. јануара, а параде са шареним, креативним и раздраганим плесачима забављају посетиоце на улицама, испред барова и ресторана у Француској четврти.

Карневалски клубови, звани кревес, имају улогу краљевске породице и бацају перле и играчке посетиоцима параде. Посетиоци брзо науче да кажу: „Добаци ми нешто, господине!“.

Музика, храна, разноврсни костими и традиција маскенбала су оно по чему се у Њу Орлеансу поносе. Па ипак, овогодишње славље остало је у сенци пуцњаве која се догодила у прометној улици Бурбон, којом сваке године пролази карневалска поворка. Живот је изгубио један тинејџер, а четири особе су повређене. Полиција Њу Орлеанса је саопштила да је ухапсила једног младића и цео догађај назвала изолованим инцидентом.

/РТС/

фото: ЕПА – ЕФЕ