КОЈЕ СУ НАЈВЕЋЕ ЗАМКЕ Е-ТРГОВИНЕ, ПЕТ САВJЕТА ДА БИСТЕ ИЗБJЕГЛИ ПРЕВАРУ

329

Мрежа европских потрошачких центара је поводом овогодишњег дана потрошача упозорила на преваре приликом онлајн куповине. С обзиром на то да се биљежи све већи број превара на интернету, подијелили су и пет савјета који свима могу да помогну да избјегну такво искуство.

На првом мјесту је „купи сада, плати касније“ опција која није увијек добро рјешење. Приликом овакве куповине роба се најприје купи и добије на адресу, а затим се плаћа. То звучи добро, јер купац има могућност да проба производ прије одлуке о куповини, међутим оваква опција има и недостатак. Трговци често приликом овакве куповине нуде уговор о плаћању на рате што купце може мотивисати да га купе иако је, због одложеног плаћања, значајно скупљи.

На другом мјесту су краткорочне понуде као маректиншки трикови осмишљени да манипулишу купцима. У овом случају би требало игнорисати понуђене попусте, него би требало упоредити цијене прије куповине. 

Потрошачке организације на трећем мјесту стављају савјет како се чува мобилни новчаник. Током пандемије је процвјетао систем бесконтактног плаћања и све је више потрошача који  користе мобилне новчанике попут  апликација за паметне телефоне који су повезани са рачунима. Иако су они обично безбједни, савјет је да се заштите додатном лозинком због много осјетљивих података које садрже.

На четвртом мјесту је кредитна картица у случају када сумњате да сте жртва интернет преваре. Неопхоно је обратити се у том случају банци и затражити повраћај новца, што ће банка и урадити уколико докажете да сте случај покушали ријешити са трговцем. 

И на крају је савјет да се инсталира апликација за праћење цијена производа који је купцу занимљив. Познато је да трговци уочи великих попуста подигну цијене, да би их тог дана продавали по уобичајеним износима. Зато је важно пратити те цијене неко вријеме и тек онда се одлучити за куповину, савјетују из потрошачких центара.

/Политика/