НАУЧНИЦИ ДАЛИ НОВО ОБЈАШЊЕЊЕ ДА ЛИ ЈЕ СТОУНХЕНЏ БИО СОЛАРНИ КАЛЕНДАР

330

Стоунхенџ је једно од најпознатијих историјских мјеста на свијету и британска културна икона, али изгледа да је дебата о томе како и зашто је изграђен пре око 5.000 година далеко од краја.

Иако је британски научник професор Тимоти Дарвил убијеђен, преноси Дејли мејл, да је споменик у Вилтширу служио као соларни календар, помажући људима да прате дане у години, сада италијански и шпански стручњаци тврде да је ова тврдња „потпуно неутемељена” и заснована на „изнуђеним тумачењима, нумерологији и непоткрепљеним аналогијама”.

Британски истраживач који стоји иза теорије мисли да су велике плоче од пјешчара Стоунхенџа, представљале по један дан у мјесецу, што читаву локацију чини огромним уређајем за мјерење времена. Аутори др Ђулијо Магли из Милана и професор Хуан Антонио Белмонте са Универзитета на Тенерифима имају другачије мишљење.

„Стоунхенџ је запањујуће сложен споменик, који се може разумјети само узимајући у обзир његов пејзаж и хронологију његових различитих фаза током векова”, кажу они.

Професор Дарвил назвао је новообјављену процену неутемељеном.

„Њихова главна ствар заправо није у мојим идејама, већ у консензусу египтолога које цитирам у свом оригиналном раду. Лако је тврдити да неко није у праву, али који су његови докази? А како тачно тумаче распоред камења у Стоунхенџу?”,  рекао је британски истраживач.

Према професору Дарвилу, читава локација је била физичка репрезентација једног мјесеца, а 30 каменчића у сарсен кругу представљало је сваки дан у мјесецу.

/Политика/