НА ФЕСТИВАЛУ У ГЕТЕБОРГУ ХИПНОТИШУ ГЛЕДАОЦЕ ПРИЈЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ

456

На највећем скандинавском филмском фестивалу у Гетеборгу гледаоцима је омогућено додатно искуство прије пројекције филмова – тако што их хипнотишу.

„Осмислили смо ово хипнотичко кино како бисмо експериментисали филмским искуством и испитали своје идеје о томе шта значи гледати филм“, наводи Јонас Холмберг, директор филмског фестивала у Гетеборгу.

Прво експериментално приказивање одржано је у кино-дворани пред неколико десетина људи /због рестриктивних мјера/.

Умјесто „форшпана“, прије приказивања „Земље снова“, филма иранско-америчког редатеља Ширина Несхата, публика је добила прилику да уживо присуствује сесији хипнотичара Фредрика Престоа.

Он је на позорници стајао испред велике хипнотичке спирале, а сесију је започео физичким вјежбама – од публике је тражио да затворе очи и руке споје као да су магнети.

Након одбројавања од 20 секунди, публика је поновно отворила очи и филм се почео приказивати. На одјавној шпици услиједило је још једно одбројавање како би се хипноза прекинула.

Гледаоци су пријавили различита искуства – од укочености тијела до јаче концентрације.

Неки су навели да су били „ослобођени свих шумова и да су се боље уживјели у филм“.

„Покушао сам учинити све што нам је рекао хипнотизер – осјетити текстуре тканина, коже и косе, а фокусирање нам је олакшало то што смо били у потпуном мраку у коме се истицало само платно“, навео је један гледалац.

Други гледалац описао је хипнозу као улазак у „врло угодно стање ума“.

На фестивалу у Гетеборгу гледаоцима се нуде необична искуства, наводе агенције.

Прошле године, због ограничења везаних уз вирус корона, филмови су били приказивани само једној особи у свјетионику на напуштеном острву.

/Срна/