ПЕНЗИОНИСАО СЕ НАЈСТАРИЈИ СВЈЕТСКИ ДИ-ЏЕЈ

419

Ди-џеј из Хонг Конга Реј Кордеиро пензионисао се послије каријере дуже од 70 година, током које је интервјуисао свјетске суперзвијезде, укључујући „Битлсе“ и Елтона Џона, и добио британску краљевску награду за службу заједници.

Кордеиро, који држи Гинисов рекорд као ди-џеј са најдужим стажом, пензионисао се прошлог мјесеца у 96. години. За себе каже да је најсрећнији ди-џеј на планети.

„Читавог живота причам о музици и о свему томе и никада нисам ни помислио да ћу се пензионисати. Мислио сам да никада нећу остарити“, рекао је он.

Кордеиро је рођен 1924. године у Хонг Конгу, а има португалско поријекло. На његов музички укус док је био дијете утицао је његов брат, старији десет година, који је сакупљао плоче група попут „Милс брадерс“ и „Ендрјус систерс“.

Кордеиро је у младости радио као чувар у локалном затвору и службеник ХСБЦ банке. Због љубави према музици почео је да гради каријеру на јавном Радију Хонг Конга.

Током тромјесечне обуке у Лондону на Би-Би-Сију 1964. године искористио је прилику да интервјуише „Битлсе“, највећи свјетски бенд у то вријеме, и сматра да је то било пресудно за његову каријеру, пренио је АП.

Отишао је у издавачку кућу ЕМИ са блоком и оловком и затражио интервју са „Битлсима“, а у срећном сплету околности речено му је да дође сутрадан да обави разговоре. ЕМИ му је позајмио магнетофон, а он је на интервју понио један магазин са овом групом на насловници, коју су му потписали сви чланови бенда.

„Укупно имам 26 потписа од свих Битлса и то вјероватно вриједи право богатство“, изјавио је Кордеиро.

Интервју је био кратак јер није имао много траке, али се ди-џеј сјећа да је разговарао са свим члановима појединачно и да је Џон Ленон причао о раним данима групе у Хамбургу, гдје су живјели у релативном сиромаштву и свирали у клубовима.

Познат по дубоком, умирујућем гласу, качкету и меком музичком репертоару, Кордеиро је стекао лојалне слушаоце своје седмичне емисије „До краја са Рејем“, која је емитована од 1970. до прошлог мјесеца.

„Обавио сам свој рад као ди-џеј, радио сам оно што је било потребно, а публика ме је пратила, расла са мном и сада је има свуда широм свијета. И даље ме слушају на интеренту“, рекао је Кордеиро и додао да би у животу, ако би кретао испочетка, поново одабрао исти посао.

/Срна/