СТИВЕН СПИЛБЕРГ НАГРАЂЕН ЗА ЖИВОТНО ДЈЕЛО

212

Прослављеном америчком филмском редитељу Стивену Спилбергу уручена је награда за животно дјело на 73. Берлинском филмском фестивалу.

Примајући Почасног златног медведа за животно дјело Спилберг је рекао да га и данас, у 76. години живота узбуђују планови за снимање нових филмова, преноси Ројтерс.

Овај свјетски признати редитељ, познат по најомиљенијим блокбастерима у историји кинематографије као што су Ајкула и Е.Т. недавно је завршио, један за другим два филма – полуаутобиографски „Фибелмансови“ и „Прича са западне стране“, римејк класичног холивудског класика, љубавно-драмског мјузикла из 1961. године који је режирао тандем Роберт Вајз и Џером Робинс по оригиналном бродвејском мјузиклу из 1957. године.

Говорећи о полуаутобиографском остварењу „Фибелмансови“, Спилберг је рекао да га је мајка увијек подстицала да сними филм о свом дјетињству.

„Моја мама је говорила: Дала сам ти толико доброг материјала, када ћеш га искористити“, рекао је Спилберг.

Познат по својим популарним, приступачним и убједљивим филмовима, Спилберг је упутио савјет потенцијалним филмским ствараоцима да увијек почну од приче.

„Ако желите да будете филмски режисер, прије свега пишите. Прича ће учинити да публика обрати пажњу на вас, а не снимци“, поручио је амерички редитељ.

Спилберг је подијелио са аудиторијумом да завршава рад на сценарију под насловом „Наполеон“ који је његов пријатељ, чувени амерички редитељ Стенли Кјубрик оставио недовршеним послије смрти 1999. године.

/ТАНЈУГ/