ХРВАТСКА-АФЕРА: ВИШЕ ОД МУЗИКЕ?

257

Најављени концерт фолк пјевача Душка Кулиша, у коме су као гости требале учествовати његове колеге из Србије, спријечио је градоначелник Пуле, објаснивши да не жели то „српско смеће“ у свом граду.

Градоначелник Филип Зоричић, како наводе хрватски портали, одлучио је да у јавном простору забрани музику која се њему не свиђа.

Отказао је наступ у пулском Дому спортова искључиво зато што су ондје требали стићи, како је наведено, турбо фолк извођачи Душко Кулиш, Драган Којић Кеба, Ана Бекута и Зорана Мићановић.

Организатори концерта, пројекат „Хиљадарка“, у саопштењу су оптужили Зоричића да им је „псовао српску мајку“ те да је био у алкохолисаном стању, што Зоричић демантује.

„Та музика није примјерена за простор града Пуле – иза тога стојим и нећу од тога одустати. То је разлог отказивања. Пула припада другом идентитету, кад говоримо о Европи, Медитерану, Западу“ – брани своју одлуку градоначелник.

А шта да дођу хрватски голкери, питали су Зоричића хрватски портали? Да ли би онда били забрањени рецимо Лидија Бачић или Маја Шупут?

Градоначелник није дао јасан одоговор.

„Нећу прејудицирати. Једноставно, турбо фолк музика не може бити у јавном простору Пуле. Иза тога стојим и готово. Ово је турбо фолк – није права народна музика“, навео је он.

Зоричић негира да је у телефонском разговори псовао организаторима српску мајку.

„Ја никад тако не комуницирам нити сам тако одгојен. Ако су то написали у саопштењу – то је за озбиљну тужбу“, закључује он.

Забавни пројекат „Хиљадарка“ још прошле године потписао је уговор и закупио спортску дворану у Пули за концерт хрватског пјевача Душка Кулиша и његових пријатеље под називом „Душко Кулиш и гости“.

Све су платили и припремили дворану, али је стигла забрана градоначелника.

„На дан кад смо Пулу облијепили плакатама назвао нас је уплашени директор пулске спортске дворане, господин Марио Перушко.

Рекао је да је управо добио позив од бијесног градоначелника, који му је дословно наредио да одмах откаже тај концерт, јер не жели српска смећа у свом граду“ – наводе из „Хиљадарке“.

Контактирали су телефоном градоначелника Пуле, који је према тврдњама организатора концерта, био потпуно пијан, па им је чак „псовао српску матер“.

Ни објашњење да је Душко Кулиш „култни хрватски пјевач, Далматинац и Сплићанин“ – није помогло.

Из „Хиљадарке“ наводе да су разговор слушале четири особе на спикерфону, које ће све посвједочити на суду у тужби коју подижу против градоначелника, преносе хрватски медији.

/Срна/