ЧАРЛС ДИКЕНС – МАЈСТОР ПРИПОВИЈЕДАЊА

323

Енглески писац и књижевни класик Чарлс Џон Хафем Дикенс /1812-1870/, оснивач социјалног романа, типичан представник реализма и један од највећих приповједача, умро је 9. јуна 1870. године.

Књижевни зналци сматрају да је Дикенс „сликар“ средњег и нижег грађанског сталежа, те да је изнио на видјело страховиту неправедност у викторијанском енглеском друштву, чиме је узбуркао јавно мњење, а парламент нагнао да спроведе социјалне реформе.

Дикенс је написао двадесетак дјела, углавном романа: „Дејвид Коперфилд“, „Оливер Твист“, „Пиквиков клуб“, „Мала Дорит“, „Николас Никлби“, „Велика очекивања“, „Стара продавница ријеткости“, „Суморна кућа“, „Мартин Чазлвит“, приповијетке „Три духа“, „Цврчак на огњишту“, „Битка живота“…

Док је био дијете, Дикенсова породица често је мијењала мјесто боравка у потрази за послом. Кратко се школовао у приватној школи. Након што му је отац ухапшен због дугова, Чарлс је радио у фабрици пасте за ципеле.

Кад је одрастао, Дикенс је почео да ради као новинар. Написао је више обимних романа. О томе колико је његов рад био популаран у његово вријеме говори то да се сва његова дјела, од првог објављивања, стално надоштампавају.

Иако је писао о озбиљним темама, Дикенсов стил пун је сарказма и црног хумора.

Дикенс је за своје најбоље дјело сматрао „Дејвида Коперфилда“, роман који садржи доста аутобиографских елемената.

Загонетност и тајанственост фабула његових романа трагови су претходне стилске формације романтизма.

Дикенсова дјела одражавају склоност хумору и сатири, али имају и примјесе романтичног и сентименталног.

/Срна/