ПАЛЕ- Почињу „Дани Кинотеке Републике Српске“

332

У Културном центру Пале вечерас почиње манифестација „Дани Кинотеке Републике Српске“, којом ће бити обиљежено 25 година од оснивања филмског архива Републике Српске.
„Биће то прилика да се још једном подсјетимо на вријеме у којем су заједно са Републиком Српском настајале и њене институције, међу којима и ‘Срна филм’, прво филмско предузеће Републике Српске, основано почетком јула 1992. године. Истовремено, оснивањем ‘Срна филма’, снимају се и први документарни филмови, те започиње формирање филмског архива, данашње Кинотеке Републике Српске“, истакао је директор Кинотеке Милован Пандуревић.

Према његовим ријечима, посебан програм посвећен је сјећању на филмског редитеља Миодрага Тарану, идејног оснивача и првог директора „Срна филма“, а биће одржан сутра у 19.00 часова.

У оквиру званичног програма биће приказан први документарни филм „Љето сам провео“, снимљен у продукцији „Срна филма“ 1992. године, који потписују Зоран Маслић и Миодраг Тарана.

Биће приказани и Таранини документарци из предратног периода „Небеска берба“ /1991/ и „Дјевојчица из прошлог вијека“ /1986/, оба у продукцији сарајевског „Форума“ и тадашње ТВ Сарајево.

У историји кинематографије Републике Српске документарни филм „Љето сам провео…“ Зорана Маслића и Миодрага Таране остаће забиљежен не само као први документарац Републике Српске, него и као први награђени филм, а награда са 40. београдског фестивала документарног и краткометражног филма за најбољи филм у видео селекцији из 1993. године биће уједно и прва награда у области културе додијељена ауторима из Републике Српске.

За сутра у 20.00 часова планирана је ретроспектива документарних филмова „Срна филма“, а биће приказани документарци „Мој Милане“ /1995/ Душка Анђића, „Сувенир“ /1998/ Милована Пандуревића, „Буквар буквица“ /2001/ Миленка Јовановића, „Повратак јужним планинама“ /1997/ Славка Милановића и „Живот“ /2000/ Драгана Елчића.

Тродневни програм завршава се у суботу, 16. септембра пројекцијом филма Срђе Пенезића „Име: Добрица, Презиме: Непознато“, са Славком Штимцем у насловној улози.

У филму играју и Хана Селимовић, Богдан Диклић, Мирјана Јоковић, Рената Улмански, Миодраг Мргуд Радовановић, те први пут на филму Хелена Јаковљевић и други. Филм је снимљен 2016. године у продукцији „Логос филма“; свјетску премијеру имао је на фестивалу у Монтреалу у августу, а београдску у „Сава центру“ у новембру прошле године.

Пројекцији филма на Палама, у оквиру манифестације „Дани Кинотеке Републике Српске“, која ће уједно бити и премијерно приказивање филма у Српској, присуствоваће и дио ауторске екипе сценариста и редитељ Срђа Пенезић, носилац главне улоге Славко Штимац и продуцент филма Весна Голубовић.

Генерални покровитељ манифестације је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.

Свечани програм поводом овог јубилеја биће одржан вечерас са почетком у 19.00 часова.