Образовање

Источно Сарајево је један од два највећа универзитетска центра Републике Српске.

У саставу Универзитета у Источном Сарајеву налази се 15 факултета и 2 академије. На Универзитету студира око 12.000 студената. 

Универзитет у Источном Сарајеву је насљедник Универзитета у Сарајеву који је основан 1949. те баштини историју и традицију тог универзитета. Највећи број факултета се налази у општинама Пале и Источно Ново Сарајево.. Ректорат Универзитета је смјештен у Источном Новом Сарајеву.

У општини Пале смјештени су: Филозофски факултет (у оквиру којег постоји  17 студијских програма), Правни факултет , Економски факултет и Факултет  физичког васпитања и спорта.

На Палама је изграђен студентски дом  капацитета 600 кревета, који је званично отворен 2014. године.

У општини Источно Ново Сарајево налазе се Електротехнички факултет, Машински факултет, Пољопривредни факултет и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.

На подручју  града Источног Сарајева постоје и двије установе студентског стандарда- Студентски центар Пале и Студенстски центар Источно Ново Сарајево, у чијој надлежности су  студентски домови.

У Источном Сарајеву се,  у организацији овдашњих факултета, сваке године одржавају значајни међународни скупови, симпозијуми, научне конференције, који окупљају учеснике из више европских и свјетских држава.

Од институција које се баве научно — истраживачким радом на подручју града Источно Сарајево постоје само три регистроване институције и то: Енергоинвестови институти — Институт за електроенергетику (ИРЦЕ), Институт за осигурање квалитета у насељу Лукавица и Унис институт заштите и екологије у општини Пале.

Средње школе:

На подручју града Источно Сарајево налазе се четири средње школе; Средњошколски центар „Пале“, Средња школа „28. јуни“ Источно Ново Сарајево, Средњошколски центар „Источна Илиџа“ и Средњошколски центар „Василије Острошки“ Соколац. Двије средње школе функционишу „под једним кровом“; то су Средња школа „28. јуни“ Источно Ново Сарајево, Средњошколски центар „Источна Илиџа“. У плану је изградња зграде Гимназије у општини Источна Илиџа, а овај пројекат би требало да заједнички реализују Влада Републике Српске, Градска управа Источног Сарајева и општина Источна Илиџа. Средства за материјалне трошкове средњих школа на подручју града финансира Градска управа Источног Сарајава.

Средњошколски центар Пале- Средњошколско образовање на Палама почело је давне 1948. године и имало је више фаза развоја док није достигло данашњи изглед. У периоду од 1948 – 1951. године школа није имала властите просторије,Период, од 1967 до 1976. означио је јасно профилисање Школе за образовање квалификованих радника металске струке и машинских техничара. У складу с тим школа је добила ново име Металопрерађивачка школа с практичном обуком Пале. Школа тада прелази у зграду некадашње Војно техничке школе на Kорану, у којој се и данас налази. Одлука Скупштине Општине Пале о оснивању Средњошколског центра Пале означава почетак новог периода школе, 1976 – 1992. године. У школу се уписује прва генерација ученика гимназије, 1976. године, а неколико година касније уводе се и економска и дрвно-прерађивачка струка. На периоду 1992/93. године, због великог броја новопридошлих ученика уведене су још и здравствена и туристичка струка. Због повећаног броја ученика школа је проширена за нових 1186 м².

ЈУ Средња школа „28. јуни“ почиње са радом у септембру 1993. године на два локалитета општине Српско Ново Сарајево и то у учионицама Основне школе „Бане Шурбат“ на Грбавици и у учионицама Електротехничког факултета у Лукавици као Средња школа Ново Сарајево.Школске 1993/94. године уписано је 230 ученика у пет образовних струка: Гимназија, Електротехника, Машинство, Економско-комерцијална струка и Здравствена струка. Данас се настава у овој школи одвија у реконструисаној згради некадашње касарне ЈНА, у општини Источно Ново Сарајево.

ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа“ – Илиџанска гимназија „Игмански марш“, познатија као Четврта сарајевска гимназија, основана је 21. јуна 1961. године. Исте те године почела је са радом са три одјељења и три професора у просторијама Основне школе „Бранко Радичевић“. Школа се временом развијала, добила своју зграду, да би реформом школског система, у школској 1980/81. години уписујући ученике усмјерених средњих школа, постала Средњошколски центар „Игмански марш“. У марту 1996. године, након потписивања Дејтонског мировног споразума, по одлуци општине Српска Илиџа, школа је дислоцирана у Лукавицу. ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа“ нема властиту зграду, подстанар је, односно школски простор у згради бивше војне касарне у Источном Новом Сарајеву дијели са Средњом школом „28. јуни“.

 

Средњошколски центар „Василије Острошки“ Соколац- Школа је основана 31. августа 1961. године под називом Гимназија „Слободан Принцип Сељо“. Од школске 1973/74. године носи назив Средњошколски центар „Соколац“. Школа у Хан Пијеску припојена је школи у Сокоцу од школске 1980/81. године.Школа мијења назив у Средња школа „Соколац“ од школске 1992/93. године. Те године уписују се гимназија (која је у једном периоду била укинута) и стручна занимања. Школа је 18.6.2013. године регистрована као Јавна установа Средњошколски центар „Василије Острошки“ и то је њен садашњи назив.

Основне школе:

На подручју општине Пале смјештене су три основне школе. ОШ „Пале“ , ОШ „Србија“ и  ОШ „Мокро“.

ОШ „Пале“ – Прве податке о почетку рада основне школе на Палама дао је 1963. године њен први учитељ Крсто Савић из Сарајева. По сјећању Крста Савића и првих ученика, школа  је почела  са радом 1. фебруара 1907. године. Садашња зграда ОШ Пале изграђена је 1962. године. Године 1963. четвороразредне основне школе у Подвитезу, Љубогошти и Јасику се придружују ОШ “Пале” и постају њене подручне школе, а школа добија име “Дан младости”.Године1992. централна ОШ мијења назив у ОШ “Пале” Пале и организује се као централна осморазредна школа са седам подручних школа (Подвитез, Подграб, Љубогошта, Булози, Довличи, Јасик и Јахорина).У протеклих неколико година, већина ових подручних школа престале је са радом.

ОШ „Србија“ – Одлуком Владе РС од 03.09.2009. године, објављене 17.09.2009. у “Службеном гласнику РС” бр.82/09 основана је ОШ “Србија”. Изградњу школе је финансирала Република Српска, док је у финансирању изградње спортске дворане учествовала Република Србија. Издвајањем из ОШ “Пале” овој школи су припале подручне школе у Подграбу и Подвитезу.

 

ОШ „Мокро“–  Прва основна школа у Мокром отворена је 1907. године, иако постоје подаци у Љетопису парохије Мокро који наводе да је ова школа основана 1895. године у мјесту Пустопољу и звала се Српска народна основна школа. Године 1919. је смјештена у парохијски дом, где је остала до 1936. године, када се пресељава у Соколски дом где остаје све до краја 1944. године.Садашња зграда ОШ је изграђена 1969. године. Данас се настава изводи у централној  деветоразредној школи  у Мокром  и петоразредним подручним  школама у Kадином селу, Брезовицама, Хреши и Вучијој Луци.

На Палама постоји и Подручно одјељење Школе за основно музичко образовање чије је сједиште у Источном Новом Сарајеву.

У општини Соколац смјештена је ОШ „Соколац“, са подручним одјељењима у Кнежини и Равној Романији. Из непоузданих извора се сазнаје да је основана 1871. године, док други извори наводе 1875. годину као годину оснивања.

 ОШ „Светри Сава у Трнову има дугу традицију која потиче још из доба Аустро-Угарске империје. Прву народну четвороразредну основну школу у Трнову подигле су Аустро-Угарске власти још далеке 1889. године. Шездесет година касније, односно 1950. године школа је проширила свој рад на осморазредну основну школу, када је изграђен и нови, већи и функционалнији објекат.

На подручју општине Источна Илиџа егзистирају три основне школе. ОШ „Јован Дучић“ почела је са радом школске 1898/1899. године. Направљена од чврстог материјала, постоји и данас, иако је према потребама два пута дограђена и реновирана. Тако се у Касиндолу, више од једног вијека врши образовање дјеце. ОШ „Алекса Шантић“ смјештена је у Војковићима. Зграда школе у Војковићима саграђена је 1970.године и до 1992. године била је у саставу ОШ „Хасан Бркић“ из Храснице. У ратном периоду од 1993. године била је издвојено одјељење ОШ „Касиндо“ Српска Илиџа до 18.12.1996. године. Име „Алекса Шантић“ добија почетком 1998.године. ОШ „Петар Петровић Његошоснована је 08. 06. 1966. године. Оснивач је била Скупштина Општине Илиџа. Од оснивања школа није прекидала рад, па ни за вријеме четворогодишњег рата, када се радило под тешким условима и са великим степеном ризика. По потписивању Дејтонског споразума школа је дислоцирана са западног на источни дио Општине Источна Илиџа.

У општини Источно Ново Сарајево смјештене су  ОШ „Свети Сава“ и Школа за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево. Послије Дејтонског споразума и егзодуса Срба из Сарајева, некадашња Основна школа „Радојка Лакић“ је организовала своју дјелатност у просторијама, НАТО бомбама разрушеног, Електротехничког факултета у Лукавици. Уз помоћ Холандске владе за потребе основне школе, адаптирана је једна зграда поменуте касарне у Лукавици 1996. године, а школе у Тилави, Миљевићима и Петровићима су постала подручна одјељења ове школе. На свечаном отварању адаптиране школске зграде 1996. године, потекла је иницијатива да се убудуће ова Основна школа зове „Свети Сава“ што је и реализовано 30.4.1997. године. Донацијом Јапанске владе, изградња нове зграде школе завршена је априла 2003. године.