Култура

У граду Источно Сарајево егзистирају четири културна центра и то: КЦ Источно Ново Сарајево, КЦ Пале, КЦ Соколац, КЦ Трново и Установа за културу Перо Косорић Соколац.

Матична библиотека Источно Сарајево је основана одлуком Скупштине града Источно Сарајево 1996. године, а од 28. јуна исте године почела са радом. Данас располаже са преко 100.000 књига смјештених у пет одјељења (Дјечје одјељење, Одјељење белетристике, Одјељење стручне и научне књиге, Одјељење стране књиге, Одјељење периодике). Свих шест општина у саставу града, имају народне библиотеке, с тим што су општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа формирали једну, заједничку библиотеку. Матична библиотека Источно Сарајево је матична библиотека зе регију Сарајевско-романијску, и руководи радом осталих библиотека, школских, факултетских, народних и специјалних.

Библиотеке које егзистирају на територији града Источно Сарајево су:

Галерија Кућански је по првобитном пројекту замишљена као легат академика и умјетника Бошка Кућанског, али каснијом промјеном плана, и знатним проширењем објекта добија намјену музеја. Налази се у општини Источно Ново Сарајево.