Информисање

Како је сам град Источно Сарајево, онакав какав је данас, настајао у периоду послије одбрамбено-отаџбинског рата, тако је и већина медија настала у том периоду. Источно Сарајево има двије телевизијске станице, и већи број радио станица. Током ратног периода и пар година након рата, тадашње Српско Сарајево је као дејуре и дефакто главни град Републике Српске, било сједиште Радио-телевизије Републике Српске, Гласа Српске, Новинске агенције Републике Српске – Срна.

Радио-телевизија РС на територији града дјелује кроз Информативно-технички центар Источно Сарајево. Студио С, будућа Српска телевизија (СРТ) је 6.маја 1992. из студија у Палама емитовала први телевизијски Дневник. Једини начин информисања становника источног дијела Републике Српске биле су информације добијене преко државне телевизије са Пала. Техничким увезивањем студија у Палама са студијом у Бањалуци почело је емитовање програма за простор скоро читаве БиХ. Овакав начин рада трајао је до 1998. године, од када се централни студио у Бањалуци, а студио у Палама наставља рад као информативно технички центар. Сједиште ИТЦ-а у јулу 1999. године премјештено је из Пала у општину Источно Ново Сарајево.

ОСМ је  телевизијска станица са сједиштем у Источном Сарајеву (у општини Пале). која је дио градског јавног сервиса Градске радио-телевизије Источно Сарајево.  ТВ ОСМ је телевизија која земаљским или кабловским сигналом покрива већи дио БиХ,  садржи информативни, забавни и музички програм, жанровски је општег типа.

Градски ИС радио је дио градског јавног сервиса Градске радио-телевизије Источно Сарајево који сигналом покрива подручје сарајевско-романијске регије. Жанровски је информативни и забавни медиј, општег типа. Сједиште радија је у општини Источно Ново Сарајево.

Соколачки радио основан је 1975. године када су постављени темељи информисања на подручју општине Соколац. Из студијских просторија које су биле смјештене у објекту Средњошколског центра 30. новембра 1975. године, одјекнула је романијска пјесма којом се огласио сигнал Радио Романије. Ова медијска кућа данас послује у оквиру Инфо-центра Соколац.

На подручју града Источно Сарајево постоји и Радио ОСМ, чије је сједиште на Палама. Радио ОСМ је приватна, комерцијална медијска кућа која емитује жанровски разноврсне садржаје.

У Источном Сарајеву, на подручју општине Источно Ново Сарајево,  послују и дописништва медијских кућа чије је сједиште у Републици Српској; Новинске агенције Републике Српске – Срна, Радио-телевизија БН, Елта ТВ, Радио-телевизије К3 и Алтернативне телевизије.

У Источном Сарајеву сједиште имају и интернет портали који су посљедњих година постали значајно средство информисања грађана.