Информисање

Како је сам град Источно Сарајево, онакав какав је данас, настајао у периоду послије одбрамбено-отаџбинског рата, тако је и већина медија настала у том периоду. Источно Сарајево има двије телевизијске станице, и већи број радио станица. Током ратног периода и пар година након рата, тадашње Српско Сарајево је као дејуре и дефакто главни град Републике Српске, било сједиште Радио-телевизије Републике Српске, Гласа Српске, српске новинске агенције Срна.

На територији града постоје дописништва БН телевизије из Бијељине, Алтерантивне телевизије из Бањалуке, Елта телевизије из Добоја, као и дописништва новинских агенција, Гласа Српске,Блица, новинске агенције РС-Срна.

Радио-телевизија РС на територији града дјелује кроз Информативно-технички центар Источно Сарајево. Студио С, будућа Српска телевизија (СРТ) је 6.маја 1992. из студија у Палама емитовала први телевизијски Дневник. Једини начин информисања становника источног дијела Републике Српске биле су информације добијене преко државне телевизије са Пала. Техничким увезивањем студија у Палама са студијом у Бањалуци почело је емитовање програма за простор скоро читаве БиХ. Овакав начин рада трајао је до 1998. године, од када се централни студио у Бањалуци, а студио у Палама наставља рад као информативно технички центар. Сједиште ИТЦ-а у јулу 1999. године премјештено је из Пала у општину Источно Ново Сарајево.

ОСМ је  приватна телевизијска станица са сједиштем у Источном Сарајеву (у општини Пале). ТВ ОСМ је комерцијална телевизија, са покривањем већег дијела БиХ. По природи ова станица је комерцијална, уређивачки самостална, а жанровски је општег типа.

Соколачки радио основан је 1975. године када су постављени темељи информисања на подручју општине Соколац. Из студијских просторија које су биле смјештене у објекту Средњошколског центра 30. новембра 1975. године, одјекнула је романијска пјесма којом се огласио сигнал Радио Романије. Ова медијска кућа данас послује у оквиру Инфо-центра Соколац.

На подручју града Источно Сарајево постоји и Радио ОСМ, чије је сједиште на Палама. Радио ОСМ је приватна, комерцијална медијска кућа која емитује жанровски разноврсне садржаје.

У Источном Сарајеву сједиште имају и интернет портали Сарајево-РС, Катера инфо портал и Требевић инфо портал, који су посљедњих година постали значајно средство информисања грађана.

Сарајево-РС (www.sarajevo-rs.com) је почео са радом 2004. године и може се рећи да је то први интернет портал на подручју града.