ПРЕДСТАВЉЕНА ПРЕДСТУДИЈА ИЗВОДЉИВОСТИ ЗА ТУНЕЛ ОД ИСТОЧНОГ НОВОГ САРАЈЕВА ДО ПАЛА

104

У просторијама Градске управе Источно Сарајево данас је представљена предстудија изводљивости за тунел од Источног Новог Сарајева до Пала, који би требало да у будућности саобраћајно повеже општине у оквиру града Источно Сарајево, знатно скрати вријеме вожње и, што је најважније, у наредних неколико година представља трасу будуће брзе цесте и везу овог дијела Републике Српске са Србијом.

Презентацији су присуствовали представници фирме “Синохидро” /Sinohydro/ из Кине, која је финансирала ову предстудију, начелници општина Пале Бошко Југовић, Источно Ново Сарајево Јован Катић, Источна Илиџа Маринко Божовић, Трново Драгомир Гаговић, те привредници из Источног Сарајева, заинтересовани за овај пројекат.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је овај пројекат, иако се некоме тренутно чинио нереалан, могућ и остварив.

„Изградња тунела, који је још прије неколико година предвиђен у стратешким документима града Источно Сарајево, није неизводљива. У Градској управи Источно Сарајево озбиљно се бавимо овим пројектом, који за нас има велики стратешки значај. Осим што бисмо омогућили директну саобраћајну повезаност градских општина, одредили бисмо и трасу будуће брзе цесте или ауто-пута који ће повезивати источни дио Републике Српске са Србијом“, рекао је Ћосић.

Ћосић је нагласио да би овај документ у наредном периоду требало да буде представљен и у Влади Републике Српске.

„Вјерујем да би пројекат могао да буде у потпуности имплементиран за 10 до 15 година, што значи да итекако дугорочно размишљамо о развоју и будућности ових простора. Подсјетићу и да нам се некад чинило немогућим да буде изграђен тунел преко превоја Чемерно, али је тај велики пројекат, који је у потпуности финансирала Влада Републике Српске, заиста реализован“, истакао је Ћосић.

Првобитно је разматрано пет варијантних рјешења за која су примијењени идентични пројектни елементи, а у ужи избор ушла су три најприхватљивија и најисплативија рјешења.

Након детаљне анализе, одабрана је варијанта која предвиђа изградњу једног тунела дужине око шест километара, са почетном тачком у насељу Миљевићи у Источном Новом Сарајеву и излазом у зони насеља Радоњићи, у општини Пале.

Дужина појаса цијеле трасе износи oко 14 километара, док је ширина четири километра.

Из Источног Новог Сарајева, од насеља Миљевићи, била би изграђена нова дионица пута, паралелно са постојећом, дужине око четири километра, која би даље пролазила кроз тунел, дуг око шест километара и завршавала у насељу Радоњићи, у непосредној близини хотела Форест у општини Пале.

Умјесто досадашњих око 40 минута вожње од Пала до Источног Новог Сарајева, тунел би смањио вожњу између двије општине на око 20 минута.

Осим тога што би директно саобраћајно повезао градске општине, тунел би могао да буде и дио трасе будуће брзе цесте, односно, ауто пута Сарајево-Београд.

Предстудију изводљивости урадила je фирма „АИК инжењеринг“ д.о.о. из Бановића, а израду документа финансирала је кинеска компанија “Синохидро” /Sinohydro/ .