Здравство

На подручју града Источно Сарајево присутна су сва три нивоа здравствене заштите: терцијарни, секундарни и примарни ниво.

Носилац терцијарног нивоа здравствене заштите на подручју града је Клинички центар Источно Сарајево. Већи дио ове здравствене институције се налази на овом подручју – Клинике и болничке службе Касиндо у истоименом насељу (раније Болница за плућне болести) и Психијатријска болница у насељу Подроманија (општина Соколац). У ове двије болнице капацитети за болничко лијечење (подаци из 2009. године) износе 445 кревета. Војна болница у Подроманији је припојена Клиничком центру Источно Сарајево.

Носиоци примарне здравствене заштите су домова здравља који су лоцирани у насељима Пале, Соколац, Лукавица (покрива општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево) и Трново. Изван централних објеката постоји 13 амбуланти са локацијом у насељима Пале (студентска амбуланта Коран), Подграб и Пустопоље у општини Пале; Каљина, Калаузовићи, Кнежина у општини Соколац; Сарајево Дио – Илиџа (Војковићи и Доње Младице) у општини Источна Илиџа; Хреша у општини Источни Стари Град; Лукавица, Миљевићи и Топлик у општини Источно Ново Сарајево; Кијево у општини Трново. Иначе, амбуланта породичне медицине у Хреши има статус јавне здравствене установе.

Покривеност простора објектима примарне здравствене заштите је доста добра, изузев у источном дијелу општине Соколац. На руралном подручју постоји већи број амбуланти, али проблем представља чињеница да у већини амбуланти љекар долази само једном седмично.

Од специјализованих здравствених центара на подручју града се налазе Физијатријски центар Соколац и Центар за физикалну терапију и рехабилитацију Кула у насељу Сарајево Дио – Илиџа.

У приватном сектору на подручју града се налази 11 стоматолошких ординација (4 на подручју општине Пале, 4 на подручју општине Источна Илиџа, 3 на подручју општине Источно Ново Сарајево). Од осталих приватних здравствених установа у Палама се налази Специјалистичка ординација „Радовић“ (интернистичке услуге), Специјалистичка хируршко – уролошка ординација „Миниклиника“, Специјалистичко педијатријска амбуланта и Специјалистичка болница за физиологију и болести женских репродуктивних органа и дојке „Нео Вита“; док у насељу Лукавица дјелују Амбуланта „Биоритам“ и Амбуланта за ментално здравље „Ла вита“.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске има своје пословнице у свим општинским центрима.

Регионално одјељење Републичког завода за заштиту здравља лоцирано је у насељу Лукавица.