Здравство

На подручју града Источно Сарајево присутна су сва три нивоа здравствене заштите: терцијарни, секундарни и примарни ниво.

Носилац терцијарног нивоа здравствене заштите на подручју града је Болница „Србија“ Источно Сарајево, која је некада имала статус клиничког центра, у оквиру којег су функционисале болничке службе Касиндолу (раније Болница за плућне болести) и Психијатријска болница у насељу Подроманија (општина Соколац). Војна болница у Подроманији била је припојена тадашњем Клиничком центру Источно Сарајево.

Након вишегодишњих проблема са којима су се сусретали грађани Источног Сарајева и регије, недостатка адекватних услова за рад и смјештај пацијената у дотадашњим, дотрајалим објектима болнице, у октобру 2018. године свечано је отворена нова зграда болнице у Источном Сарајеву. Болница „Србија“ је назив добила као знак захвалности Србији за лијечење грађана Сарајевско-романијске регије у ратном и поратном периоду, као и за сталну подршку и допринос у едукацији здравствених радника с циљем развоја здравственог система на подручју Источног Сарајева.

Носиоци примарне здравствене заштите су домова здравља који су лоцирани у насељима Пале, Соколац, Лукавица (покрива општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево) и Трново. Изван централних објеката постоји 13 амбуланти са локацијом у насељима Пале (студентска амбуланта Коран), Подграб и Пустопоље у општини Пале; Каљина, Калаузовићи, Кнежина у општини Соколац; Сарајево Дио – Илиџа (Војковићи и Доње Младице) у општини Источна Илиџа; Хреша у општини Источни Стари Град; Лукавица, Миљевићи и Топлик у општини Источно Ново Сарајево; Кијево у општини Трново. Иначе, амбуланта породичне медицине у Хреши има статус јавне здравствене установе.

Покривеност простора објектима примарне здравствене заштите је доста добра, изузев у источном дијелу општине Соколац. На руралном подручју постоји већи број амбуланти, али проблем представља чињеница да у већини амбуланти љекар долази само једном седмично.

Од специјализованих здравствених центара на подручју града се налазе Завод за форензичку психијатрију Соколац и Центар за физикалну терапију и рехабилитацију Кула у општини Источна Илиџа.

Завод за форензичку психијатрију Соколац прва је установа овог типа на подручју БиХ захваљујући којој је у складу с Европском конвенцијом о људским правима осигуран адекватан психијатријски третман за особе којима су у кривичном поступку изречене мјере безбједности.

На подручју града налази се неколико приватних здравствених установа специјализованих за пружање услуга из области  интерне медицине, урологије,   педијатрије,  као и Специјалистичка болница за физиологију и болести женских репродуктивних органа и дојке „Нео Вита“ (општина Пале); док у насељу Лукавица дјелују Амбуланта „Биоритам“ и Амбуланта за ментално здравље „Ла вита“.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске има своје пословнице у свим општинским центрима.

Институт за јавно здравство Републике Српске- Регионални центар Источно Сарајево је специјализована здравствена установа за унапређење здравља и превенцију болести. Центар прати и проучава здравствено стање становништва, епидемиолошку ситуацију и хигијенске прилике, те обавља и друге послове у складу са прописима из области здравствене заштите. Формиран је 1993. године у ратном периоду на подручју Грбавице, у објекту Шумарског факултета.Дејтонским споразумом дошло је до дислоцирања Центра у Лукавицу, тачније у један од павиљона бивше касарне „ Чича “. Да би  почео са радом била је потребна година дана мукотрпног рада на адаптацији простора. Захваљујући донацијама из Србије и Црне Горе, те од личних доходака запослених Центар је оспособљен и почео је да ради пуним капацитетом 1997. године.

Подручје дјеловања Центра је Сарајевско – романијска регија са општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Источни Стари Град, Пале, Трново, Соколац, Хан Пијесак и Рогатица.