ТРНОВО- Горан Тимотија предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца

384

Скупштина Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново именовала je ново руководство, а за предсједника Организације изабран је Горан Тимотија.

Тимотија, који је и предсједник Републичког одбора дјеце/потомака погинулих бораца, подсјетио је да је у Трнову у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 186 српских бораца и 124 цивила, а на списку несталих и даље је 11 лица.

Он је истакао да је у 2017. години Организација реализовала многе активности и да је приоритет побољшање статуса ове популације.

“У прошлој години стамбено су збринуте двије породице, запослено је осморо дјеце погинулих бораца, од којих је двоје одрадило приправнички стаж. Задовољни смо и сарадњом са локалним властима”, рекао је Тимотија.

Према његовим ријечима, за допринос, подршку и помоћ у раду Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново поклонила је начелнику општине Драгомиру Гаговићу књигу “Не заборави, вољена земљо”, чији је аутор новинар Славиша Сабљић.

Замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић истакао је да је од 2012. до 2017. године по основу самозапошљавања запослено 858 дјеце и да је за то Влада Републике Српске издвојила седам милиона КМ.

“У 2016. години на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске било је 274 дјеце са високом стручном спремом, а сада их је око 130. Рачунамо да имамо још између 300 и 400 дјеце која студирају и којима ће посао требати за неколико година”, рекао је Лазић.

Он је навео да постоји обећање Пореске управе да ће на подручју цијеле Српске примити сву дјецу погинулих бораца која заврше економски и правни факултет да одраде приправнички.

Досадашњи предсједник Организације Јока Пророк, која је због здравствених разлога поднијела оставку на ову функцију, каже да дјеца погинулих бораца не могу да буду “чобани”, јер то нису заслужила. “Њихово запослење требало би да буде приоритет, а не страначко”, рекла је Пророкова.

На сједници је за предсједника Скупштине организације изабрана Драгана Јокић, а за предсједника Одбора дјеце/потомака погинулих бораца Владиславка Бјелица.

 

 

/Срна/