ИСТОЧНА ИЛИЏА- Одржане „Васкршње радости“ чији је циљ очување српске традиције и обичаја

101

На шеталишту „Др Миодраг Лазић“ у општини Источна Илиџа данас је почела манифестација „Васкршње радости“ чији је циљ очување српске традиције и обичаја, рекао је начелник Маринко Божовић.
Божовић је нагласио да организатори желе да најмлађим суграђанима покажу да мисле на њих и да Васкрс, као најрадоснији хришћански празник, употпуне и оваквим садржајима.

„Циљ је да скренемо пажњу да су дјеца приоритет општине Источна Илиџа и да све оно што радимо буде усмјерено на добробит дјеце“, истакао је Божовић и додао да свехришћанске празнике и значајне датуме, када је ријеч о Источној Илиџи и Републици Српској, треба обиљежавати тако да дјеца буду у фокусу свих дешавања.

Божовић је истакао да ова манифестација већ прераста у традиционалну и да ће са оваквим активностима наставити и у будућности.

Ученици основних школа „Петар Петровић Његош“, „Алекса Шантић“ и „Јован Дучић“, као и малишани вртића „Игра ми је храна“, „Нова радост“ и „Машин свијет“ такмичиће се у различитим дисциплинама о теми Васкрс, а организатори су обезбиједили награде за побједнике.

Представник вртића „Машин свијет“ Јелена Лубура истакла је да је Васкрс најрадонсији празник због чега су у вртићу организовали многовројне креативне и едукативне радионице.

Она је истакла да дјецу највише радује шарање јаја и ове године су их шарали на традиционалан начин шаралицом и воском у чему су им помогле баке.

Лубура је истакла да се они р адо одазивају на све манифестације а данас ће се дјеца представити игроказома и плесом и многобројним рецитацијама везаним за Васкрс, а припремили су и штанд гдје ће дјеца показати све оно што су радила у претходном периоду.

„Значај традиције не смијемо заборавити и дјецу од предшколског узраста требамо едукаовати у том смјеру““казала је она.

Манифестацију су организовали општина Источна Илиџа, Српско културно-умјетничко друштво „Војковићи“ и Туристички инфо-центар Источна Илиџа.

/Срна/