ШЕТЊА ‘БЕСМРТНИ ПУК’ 9. МАЈА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ, ИСТОЧНО САРАЈЕВО ПОСТАЋЕ ПОБРАТИМ РУСКОМ ГРАДУ ИЗ ПОДМОСКОВСКЕ ОБЛАСТИ

381

„У Источном Сарајеву ће 9.маја бити  први пут организована шетња, односно, марш ‘Бесмртни пук’, који се у Руској Федерацији организује од 2011. године. Биће то прилика да се Источно Сарајево придружи градовима који овом манифестацијом обиљежавају  Дан побједе над фашизмом“, рекао је замјеник градоначелника Данко Вучетић, гостујући данас у програму ИС радија.

Вучетић је истакао да се шетња ‘Бесмртни пук’  одржава већ четири године у Србији, гдје је попримила облик државне манифестације, а до сада је одржана два пута у Бањалуци и једном у Требињу.

„Шетња ће почети окупљањем испред Градске управе у 11 часова , када је предвиђено обраћање амбасадора Руске Федерације у БиХ и градоначелника Источног Сарајева. Након тога, почеће шетња кроз Спасовданску и Хиландарску улицу и повратак до зграде Градске управе“, појаснио је Вучетић, наглашавајући да ће у свим општинама гдје су постављена спомен-обиљежја жртвама протеклих ратова бити положени вијенци.

„Делегације руске амбасаде, Града Источно  Сарајево, те делегације борачких организација и СУБНОР-а положиће вијенце на споменику  из Другог свјетског рата, у Парку народних хероја у Сокоцу“, рекао је Вучетић, додајући да ће вијенци и цвијеће бити положени и на другим спомен-обиљежјима у свим општинама. Вучетић је позвао грађане да у што већем броју присуствују овој манифестацији, те да, уколико посједују, понесу увећане фотографије ближих или даљих сродника, који су учествовали у ослободилачким ратовима.

Вучетић је најавио да ће Источно Сарајево  том приликом и званично успоставити сарадњу са градом Колумна из Подмосковске области.

„Представници руске амбасаде сугерусали су нам братимљење са овим градом због бројних сличности које имамо, а  наша сарадња биће проширена и на области образовања и  културе, јер је тај град универзитетски центар  Подмосковске области“, рекао је Вучетић.