УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО ЗА ШЕСТ МЈЕСЕЦИ

371

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас извјештај о извршењу градског буџета за првих шест мјесеци ове године у износу од 10.048.485 КМ или 67,50 одсто од плана. Буџет за ову годину износи 14.887.000 КМ. Замјеник градоначелника Данко Вучетић рекао је да овај извјештај показује континуитет у финансијској стабилности Градске управе Источног Сарајева.

„Градска управа континуирано спроводи одговорну финансијску политику, јер желимо да обезбиједимо стабилност нашег града и у наредним годинама, односно, такав буџет који ће и у наредном периоду да буде одржив и прилагодљив потребама свих институција и установа на подручју Источног Сарајева“, нагласио је Вучетић.

Кад је ријеч о здравственој заштити на подручју Источног Сарајева, Вучетић је рекао да су проблеми у здравству евидентни у цијелој Републици Српској, те да томе треба системски приступити.

„Иако град нема статутарне надлежности у области здравства, заинтересовани смо за побољшање здравствене заштите наших грађана. У том смислу, у протеклих 10 година из нашег буџета издвојено је 800.000 КМ за помоћ здравственим установама, првенствено Болници ‘Србија’.  Прошле године за потребе болнице обезбиједили смо набавку апарата вриједног 50.000 КМ, а током ове године донирали смо апарате за дефибрилацију болници и свим домовима здравља у нашем граду у вриједности 70.000 КМ“, истакао је Вучетић.

Шеф Клуба одборника СНСД Дамјан Шкипина рекао је да су одборници његове странке били против извјештаја о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године, јер, према његовом мишљењу, комплетна слика моћи да буде створена почетком наредне године, када се буде разматрао извјештај о извршењу буџета за ову годину.

Шеф Клуба одборника Српске демократске странке Ненад Самарџија појаснио је да је исказани суфицит у полугодишњем извјештају резултат нереализованих пројеката на подручју града, чији се завршетак очекује у наредном периоду.

„Овај буџет је стабилан и, уколико не дође до непредвиђених околности, сви планирани пројекти требало би да буду реализовани. Сматрам да је Градска управа улаже напор да пронађе модел за функционисање и финансијску стабилност и у наредном периоду, јер уколико је локална заједница финансијски стабилна и одржива, сигуран сам да ће постојати и политичка стабилност и привредна активност“, рекао је Самарџија.

Говорећи о здравственој заштити на подручју града, Самарџија је истакао да Влада РС, вјероватно, има начина да измири нагомилана дуговања у здравственом сектору у износу !,1 милијарди КМ, те да је потребно уложити одређен напор и показати вољу за рјешавањем тих проблема.

„Одборници Скупштине града су као озбиљни и одговрони грађани изразили забринутост због стања у области здравствене заштите, првенствено кад је ријеч о финансијским обавезама здравствених установа и одлива кадрова“, нагласио је Самарџија.

Самарџија је рекао да Влада РС, у сарадњи са локалним заједницама, издваја значајна средства за подстицај запошљавања, међутим, ефекти нису видљиви.

„Годишње се за подстицај запошљавању издвоји око 30 милиона КМ, али на крају немамо видљиве ефекте. С тим у вези, затражили смо од ресорног одјељења у Граду Источно Сарајево да уради алализу и овој скупштини достави информацију о ефектима таквог подстицаја запошљавања. То су средства свих грађана, а ми немамо никакав увид у стварне ефекте таквог начина подстицаја, чак, свједочимо и случајевима злоупотребе тих средстава“, закључио је Самарџија.

Скупштина града Источно Сарајево разматрала је данас и Информације о функционисању јавних комуналних предузећа, одржавању чистоће и управљању отпадом,  информације о стању у области информисања, запошљавања, изградњи инфраструктурних објеката, те измјену одлуке о оснивању Аграрног фонда града Источно Сарајево.