ОТВОРЕНА ОБНОВЉЕНА ЗГРАДА ОКРУЖНОГ ЈАВНОГ ТУЖИЛАШТВА

1477

Главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево Аница Вукадин и замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Халдун Сино отворили су данас у овом граду зграду Окружног јавног тужилаштва у чију је обнову и доградњу ЕУ уложила 580.000 евра.
„Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву коначно има зграду која у потпуности задовољава потребе ове институције“, рекла је Вукадинова на отварању и захвалила ЕУ за помоћ у обнови и доградњи зграде ове правосудне институције.

Она је додала да објекат, чија површина са дограђеним спратом сада износи 1.300 метара квадратних, пружа оптималне услове за рад и комуникацијску повезаност са Окружним судом у Источном сарајеву, а да сама локација зграде даје оптималну повезаност са осталим правосудним институцијама и безбједносним агенцијама.

„У протеклом периоду и поред недовољне кадровске попуњености и материјалне опремљености ово правосудно тијело израсло је у респектабилну институцију“, истакла је Вукадинова, која је обећала да ће Окружно јавно тужилаштво наставити да ради на корист грађана Српске.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Халдун Сино навео је да је ЕУ уложила више од пола милиона евра у ову зграду како би се изградио нови спрат и створили бољи радни услови у постојећим просторијама за запослене у овој институцији.

„У посљедњих 10 година уложили смо више од 20 милиона у обнову 24 правосудна објекта широм БиХ“, подсјетио је Сино, истичући да судије и тужиоци требају физичко окружење у којем могу исправно радити.

Он је додао да добри услови за рад правосудних радника нису једини и да је потребно улагати и у људе који раде у правосуђу.

Сино је нагласио да су БиХ потребне професионалне и независне судске и тужилачке институције које морају имати одговоран приступ раду и механизам саморегулације, као и одговорност према грађанима.

Он је подсјетио на став ЕУ да ће сегмент владавине права бити оно на шта ће бити обраћена пажња приликом разматрања апликације БиХ за чланство у Унији.

Присутне је поздравио и помоћник министра правде Републике Српске Слободан Зец који је рекао да је ово велики дан за запослене у Окружном тужилаштву, за правосуђе Републике Српске, град Источно Сарајево, као и Републику Српску.

„Све правосудне институције у Источном Сарајеву сада су смјештене у новим и адекватним просторијама“, истакао је Зец и објаснио да је дио просторија изграђен и адаптиран уз помоћ ЕУ, а дио је финансирала Влада Републике Српске.

Наводећи да је Министарство правде задовољно резултатима Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву, Зец је рекао да је ово тужилаштво допринијело очувању владавине права.

Свечаности отварања присуствовали су представници Амбасаде Шведске у БиХ која је помогла реконструкцију објекта тужилаштва у Источном Сарајеву, те Високог судског и тужилачког савјета, као и главни тужилац Републике Српске Махмут Шврака.

У оквиру овог пројекта зграда Окружног јавног тужилаштва у Источом Сарајеву у потпуности је обновљена, а изграђен је и додатни спрат, чиме су добијене собе за састанке, простор за чување доказа, простор за идентификацију оптужених и боље безбједносно окружење.

Овај пројекат дио је ширег пакета помоћи коју ЕУ даје за санацију зграда судова и тужилаштава широм БиХ у оквиру подршке јачању владавине права у БиХ.

/Срна/