У ЧЕТВРТАК ПОЧИЊЕ „АГРОСИМ 2019“

191

Тродневни Међународни пољопривредни симпозијум „Агросим 2019“, за који је пријављено 900 радова аутора из 82 земље, почеће у четвртак, 3. октобра, на Јахорини, најављено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

Главне тематске области овогодишњег симпозијума су биљна производња, заштита биља и безбједност хране, органска пољопривреда, заштита животне средине и управљање природним ресурсима, сточарство, рурални развој и агроекономија и шумарство и агрошумарство.

У саопштењу је наведено да „Агросим“ већ десету годину представља годишњу платформу за међународну научну расправу о пољопривреди, прехрани, руралном развоју, шумарству и екологији.

-Симпозијум представља добру прилику за размјену идеја, јачање постојећих и стварање нових академских мрежа, као и за подстицање дијалога између академске заједнице, јавних институција, приватног сектора и организација цивилног друштва по питању најновијих глобалних и регионалних трендова у агропрехрамбеном сектору-, наведено је у саопштењу.

У оквиру „Агросима 2019“ први пут ће бити одржани пословни сусрети, с циљем покретања стартап послова у различитим агросекторима.

Пословни сусрети предвиђени су за четвртак од 15.30 до 18.00 часова, у хотелу „Термаг“, а овај догађај ће омогућити повезивање малих и средњих предузећа, као и институција из БиХ и региона, те земаља ЕУ.

Учесници ће на Симпозијуму моћи да директно промовишу институције и активности, производе, услуге, иновације, успоставе нове пословне контакте и сарадњу, креирају нове пројектне идеје, потпишу различите партнерске уговоре и размијене знања и идеје у пољопривредно прехрамбеном сектору.

-Научни одбор чине научници са свих континената што овом скупу даје снажан међународни печат и научни кредибилитет-, наведено је у саопштењу.

Планирано је да овогодишњи Симпозијум свечано буде отворен у четвртак у 14.00 часова, а изјаве за медије су предвиђене у 13.30 часова.

Прошлогодишњи „Агросим“ посјетило је више од 1.200 учесника, а представљено је више од 1.200 радова из 85 земаља.

Организатори 10. Међународног пољопривредног симпозијума „Агросим 2019“ су Универзитет у Источном Сарајеву, Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет и Медитерански агрономски институт у Барију у сарадњи са бројним универзитетима, асоцијацијама, центрима и институтима из цијелог свијета.

/Срнa/