ВУКОВИЋ: СДА МОЖЕ МАШТАТИ О САРАЈЕВУ КАО ГЛАВНОМ ГРАДУ БИХ

216

“Декларација СДА је апсолутно неприхватљива за Републику Српску, за становништво Источног Сарајева, Пала и свих пријератних општина у којима данас живе Срби. За слободу српског народа живот je дало 4000 људи из Српског Сарајева. То нас обавезује као данашњу генерацију политичара да очувамо оно што је стечено у рату, а у рату смо успјели да стекенемо Републику Српску, Српско Сарајево и да се овдје организујемо на начин да имамо угодан живот”, истакaо је  за ОСМ телевизију, градоначелник Источног Сарејва Ненад Вуковић, реагујући не Деклерацију СДА и покретање приче око Сарајева као главног града.

Вуковић је нагласио да су Срби, због овакве политике коју је СДА водила почетком деведесетих година, морали напустити Сарајево.

“Једни су га напустили одмах 1992. године, други током рата, а нажалост већина крајем 1995. и почетком 1996. године, након Дејтонског мировног споразума, који нам је, нажалост, одузео одређене територије Сарајева, због чега су се више од 100.000 Срба масовно иселити, егзодусом”, рекао је Вуковић гостујући у Дневнику ОСМ телевизије.

Он је појаснио да данас у Источном Сарејву постоје институције, судство, полиција, школе, вјерске објекти, гдје се српски народ осјећа слободно.

“Не долази у обзир било која врста интеграције, реинтеграције или неких других флоскула које се често говоре из уста политичара СДА у посљедње вријеме.
С друге стране, ми смо спремни за суживот, сарадњу, у мјери у којој сва три народа могу да нађу неки свој интерес и ми смо то и показивали у протеклом периоду”, образложио је Вуковић.

Он је нагласио да је неодржива је теорија о мултиетничком Сарајеву.

“Сарајево је данас искључиво бошњачки град и то се математички доказује из два пописа, онога пријератног из 1991. године и овога из 2013. године, према којем се јасно види да у Сарајеву, како ми то жаргонски кажемо, “има више Кинеза него Срба”. Према томе, данас смо чули веома лоше поруке од СДА, поготово које се односе на дио о Српском Сарајеву. Ми ћемо бити на бранику отаџбине као што су то били и борци у рату. Ми смо данас дужни у миру да очувамо оно што је тада стечено крвљу и животима. Овдје постоји довољно памети и довољно политичара који ће знати наставити борбу која се од нас и очекује”, категоричан је Вуковић.

Нагласио је да ова реторика и политичке поруке СДА подсјећају на 1991. годину.

“Видјећемо да ли ће ово бити за једнократну употребу и дизање поуздања у бошњачком политичком тијелу или је ово стварна политика за будућност СДА. Сигурно је да ће постојати одговори када су у питању политичке партије из Републикe Српске. Оно што је сигурно је да су ово пусти снови СДА, један класичан списак жеља који није прошао ни 1991. па тако неће проћи ни 2019. године”, закључио је Вуковић.

Гостовање градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића у Дневнику ОСМ телевизије можете погледати на линку који се налази у наставку.