УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА И ГРАДСКЕ УПРАВЕ

107

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас извјештај о раду градоначелника и Градске управе за прошлу годину.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је новинарима након сједнице да је 2023. година за град била успјешна, са највећим усвојеним буџетом.

Ћосић је навео бројне пројекте које је финансирала Градска управа, те напоменуо да је ових дана расписан конкурс за јавну расвјету од Хан Дервенте до Пала, вриједности 150.000 КМ.

Према његовим ријечима, град пружа и подршку пронаталитетној политици и сви који су се обратили Градској управи за суфинансирање вантјелесне оплодње, добили су подршку.

Он је напоменуо да је недавно потписан уговор о изградњи бициклишке стазе од Бистрика у Кантону Сарајево до Пала, вриједан 2,4 милиона евра, те додао да ће 90 одсто тог пројекта бити на територији Републике Српске.

Он је рекао да је то добра промоција бициклистичког туризма и да је сљедећа фаза пројектовање трасе до Јахорине.

Ћосић је истакао да је једногласно усвојен извјештај о стању у области секундарне и терцијарне здравствене заштите, гдје је био фокус на Болници „Србија“, те додао да је сарадња Градске управе са овом здравственом установом на изузетно високом нивоу.

Он је подсјетио да су град и општине у његовом саставу у прошлој години финансирали одређени број специјализација младих доктора, као и изградњу паркинга у вриједности око 120.000 КМ.

Ћосић је рекао да ће ових дана почети и изградња парка великана српског здравства, који финансира Град са 600.000 КМ.

Он је подсјетио да је Градска управа финансирала и превентивне гинеколошке прегледе за суграђанке и да ће овакве прегледе организовати два пута годишње.

Ћосић је нагласио да је град подржао иницијативу о оснивању удружења жена обољелих од карцинома репродуктивних органа.

Он је рекао да је данас усвојена и информација о стању борачко-инвалидске заштите на подручју града за протеклу годину те додао да је потребно остварити још бољу сарадњу.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је, између осталог, да је град до сада са око 320.000 КМ субвенционисао одређене градске линије које нису рентабилне како би превозници вршили ту услугу.

Шеф Клуба одборника СДС-а Горан Шеховац рекао је да нису гласали за информацију о градском превоз, јер на подручју града саобраћају неквалитетни аутобуси, не зна се тачан ред вожње и грађани нису задовољни.

Он је оцијенио да због тога треба одржати округли сто или посебну сједницу и пронаћи рјешења како би грађани били задовољни.

Он је рекао да су одборници СДС-а подржали информацију о раду Туристичке организације града уз сугестије да се треба више промовисати историјски дио града и да приоритет при свим посјетама граду мора бити Нови Зејтинлик на Сокоцу.

Шеховац је напоменуо да нису подржали извјештај о раду градоначелника, али су гласали за извјештај о раду Градске радио телевизије и додао да град треба више средстава да даје овој медијској кући, него другим.

Он је нагласио да РТВИС треба да има приоритет и да буде од јавног интереса града Источног Сарајева.

Директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија рекао је да је током два мјесеца обављено 500 бесплатних гинеколошких прегледа које су организовали у сарадњи са градом за све суграђанке.

„Надам се да ћемо континуирано наставити радити превенцију јер само превенцијом можемо адекватно и правовремено реаговати“, додао је Шешлија.

На приједлог градоначелника, с дневног реда данашње сједнице скинуте су четири тачке, а то су извјештаји о раду јавних предузећа „Парк природе“ Требевић, Градска развојна агенције, Аграрни фонда и јавно предузеће Директне инвестиције града Источно Сарајево.

/Срна/