ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОГИНУЛИХ БОРАЦА И НЕСТАЛИХ ЦИВИЛА

969

На Сокоцу је данас обиљежен Дан погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске. Тим поводом код спомен-крста на Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ положени су вијенци, док је у манастиру Светог Георгија на Равној Романији служен парастос.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Трново Горан Тимотија рекао је да је процес тражења лица српске националности заустављен протеклих година, што потврђује и податак да се у Српској трага за још 1.662 лица и да се тај број не мијења већ двије године.

Он је рекао новинарима на Сокоцу да је ситуација таква због проблема са Институтом за нестала лица БиХ са којим немају сарадњу и са скоро цијелим правосудним системом БиХ.

Тимотија оцјењује да је у питању политичка игра, с обзиром да је познато да се активно трага за лицима других националности несталих у протеклом рату у БиХ.

-Одавно смо предлагали да се врате надлежности са Института на ентитетске нивое- рекао је Тимотија.

Замјеник градоначелника Града Источно Сарајево Данко Вучетић каже да супротна страна на све начине опструише процес тражења лица српске националности, почевши од „Добровољачке“ и осталих случајева.

Он додаје да се и данас на подручју Сарајева налазе посмртни остаци војника и цивила српске националности, те да је на надлежним институцијама Српске да учине све да те локације буду утврђене.

Тања Бјељанић из Горажда, која сада живи у Рогатици и тражи родитеље страдале у селу Вражалице 6. септембра 1992.године, каже да је са њима погинуо и њен осамнаестогодишњи брат, чије су посмртне остатке 1996. успјели пренијети на гробље Лужница у Рогатицу.

Своје родитеље тражим већ 27 гоидна и до данас немам никаквих информација ни сазнања како да дођем до њихових посмртних остатака и достојно их сахраним- истакла је она.

Бјељанићева је огорчена што ни Институт за нестале БиХ, нити правосудне институције, не раде свој посао како би требало.

Он каже да је предала апелацију Уставном суду и кривичну пријаву Тужилаштву БиХ, али до данас није добила никакав одговор.

Она је подсјетила да је такозвана Армија БиХ рано ујутро 6. септембра 1992. напала село Вражалице у коме су живјели њени родитељи и брат и мучки их убили.

Бјељанићева је подсјетила да се са подручја Горажда трага за 95, а са подручја Рогатице за 13 несталих лица у минулом рату.

На Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 985 бораца погинулих на подручју општина у околини Сарајева, које су до потписивања Дејтона биле под контролом Војске Републике Српске.

На унутрашњима зидовима манастира на Равној Романији уписана су имена 4.000 српских бораца, углавном погинулих припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

 

/Срна/