СОКОЛАЦ- У припреми Стратегија развоја туризма

443

Општина Соколац ће у наредна два-три мјесеца урадити стратегију развоја туризма за наредне четири године у сарадњи са Консултантском фирмом “Хаврекс” из Бањалуке, договорено је данас на Сокоцу.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је та општина урадила Стратегију развоја за период од 2020. до 2030, што ће бити полазни документ за израду стратегије развоја туризма.

Он је нагласио да ће ови развојни документи, између осталог, бити неопходни при аплицирању према фондовима Европске уније намијењених руралним подручјима.

Бјелица је истакао да општина Соколац има потенцијале које треба уградити у развојне програме према стандардима европских фондова, у чему ће им, према постигнутом договору, помоћи Консултантска кућа “Хаврекс”.

Он је нагласио да је Соколац доста урадио на развоју туризма уласком у пројекте “Виа Динарика”, “Вива”, “РеЛОаД”, сарадњом са међународним и организацијама Уједињених нација, те са Европском банком за развој.

Према његовим ријечима, локална управа је припремила свој дио посла на парцелизацији на подручју Равне Романије, гдје ће након изградње ферате бити урађени пратећи објекти, планирано успостављање парка природе “Романија” и парка шуме “Талине” у сарадњи са “Шумама Републике Српске”, те низ других пројеката у области културно-историјског насљеђа.

“Тежимо да направимо значајан туристички производ на подручју наше општине, јер се сада ствара прилика да је ЕУ спремна да помогне и инвестира, те донира средства за овакве и сличне пројекте”, истакао је Бјелица.

Власник Консултантске фирме “Хаврекс” Зоран Павловић из Бањалуке рекао је да ова кућа сарађује са мањим општинама, јер сматра да је ту највећи потенцијал у запошљавању и новим инвестицијама.

Он је рекао да ће у будућој стратегији развоја туризма на Сокоцу бити укључени пројекти и сви заинтересовани субјекти за њихову реализацију, посебно у вријеме ограниченог путовања због пандемије, када ће домаћи туристи моћи да открију све љепоте које ови простори пружају.

“Соколац као планинска зона са умјереним висинама и природним условима ствара идеалне услове за цјелогодишњи одмор, поготово за младе људе, нешто што би могло да се зове авантуристичким-рекреативним активностима и то треба искористити”, навео је Павловић.

Он је додао је, осим помоћи у изради стратегије развоја туризма општине Соколац, разговарано и о могућности стварања услова за то да постојећа индустријска зона “Подроманија” буде обогаћена садржајима довођењем нових инвеститора.

Павловић је нагласио да је циљ заједничког рада на изради овог развојног документа да буду створени услови за нове инвестиције, ново запошљавање и производњу на бази постојећих сировина.

/Срна/