ВЕЛИКА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ПОЉОПРИВРЕДНИКА ЗА ПРОГРАМ ПОДРШКЕ ВЛАДЕ МАЂАРСКЕ

350

Око 50 пољопривредних произвођача са подручја Сарајевско-романијске регије данас је присуствовало презентацији Програма подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Републици Српској за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата.

Била је ово прилика да пољопривредници са овог подручја сазнају све о условима јавног позива, који ће ускоро бити расписан, али и да добију одговоре на сва питања у вези са програмом подршке.

Андреа Јаглица, директор Фондације за одрживи развој „Прогресус“, рекла је да јез аинтересованост пољопривредника далеко већа него што је пројектом планирано.

Према њеним ријечима, услови нису сложени, важно је да заинтересовано физичко или правно лице има пребивалиште на територији Републике Српске или Брчко Дистрикта, те да им је земљиште, на којем се одвија производња, такође на овим територијама.

„Сваки пољопривредни произвођач има могућност да оствари бесповратна средства у износу од 25.000 евра које даје Фондација“, рекла је Јаглица и додала да заинтересовани произвођачи могу
добити средства у износу од 2.500 евра до 25.000 евра, зависно од цијене машине или алата.

Јаглица наглашава да проценат зависи од жеље пољопривредника, те да, уколико неко жели да купи машину која кошта 100.000 евра, а Фондација додјељјује максимално износ од 25.000 евра, значи да ће учешће пољопривредника бити 75%, а грант Фондације 25%.

Како је истакла, Фондација ће директно са ЦЕД-ом провјеравати да ли су цијене наведене у апликацијама у складу са реалним тржишним условима.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, који је присуствовао данашањој презентацији, рекао је да Град Источно Сарајево, путем Аграрног фонда, прати активности пољипривредних произвођача.

„Мислим да ће се у наредном периоду дешавати побољшање због развоја туристичких потенцијала на територији града и биће пуно простора да све што се произведе буде пласирано на територију Јахорине“, рекао је Короман и додао да је ова презентација добра прилика да се пољопривредници информишу.

Владимир Пушара из Источне Илиџе посједује фарму крава, бави се производњом и продајом млијека, а нада се да би, путем овог пројекта, могао да унаприједи производњу.

„Након што погледамо комплетну понуду, изабраћемо механизацију која би нам помогла да унаприједимо производњу. У понуди су, колико сам до сада упознат, претежно прикључне машине и машине за обраду земљишта, а надам се да ћемо пронаћи алате или механизацију за коју бисмо могли да аплицирамо“, рекао је Пушара.

Даница Мичић из Источне Илиџе, која се бави се узгојем крава, прерадом млијека и пластеничком производњом, каже да је су трошкови производње, због сталних поскупљења, велики.

Заинтересована је за набавку мотокултиватора, што ће њеном гадинству омогућити да лакше обрађују земљу.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ
Милорад Додик.