ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

228

На Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу јуче је служен помен, а бројне делегације положиле су цвијеће над Централни крст поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман подсјетио je да је на подручју Сарајевско-романијске регије и превасходно у граду Источно Сарајево било 4.211 погинулих бораца и 2.967 погинулих цивила и неколико хиљада рањених и несталих.“

`Нови Зејтинлик` је мјесто гдје би најрадије ћутали, да одамо пијетет свим погинулим борцима“, истакао је Короман.

Он је напоменуо да су Срби након потписивања споразума о миру, страхујући за животе морали да напусте одбрањене територије у структури Српског Сарајева, јер није било мјеста не само за живе него и за њихове мртве.

„То је најболније страдање Срба на овом простору када су мимо свих жртава, своје мртве морали пренијети на оваква мјеста, међу којима је најбројније по броју сахрањених `Нови Зејтинлик`“, рекао је Короман.

Поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије служен је парастос у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, на чијим унутрашњим зивдовима су уписана имена 4.210 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.

На Равној Романији одржан je и пригодан културно-умјетнички програм на којем су учествовали гуслар Душан Пејић и женски хор под диригентском палицом Јелене Аничић.