ИНИЦИЈАТИВА ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ ЦАРИНСКОГ ТЕРМИНАЛА – УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИВРЕДНЕ СЛИКЕ ГРАДА И СВИХ ОПШТИНА

118

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је, поводом реаговања начелника општине Соколац Милована Бјелице на одлуку Скупштине града Источно Сарајево да се покрену активности на успостављању царинске испоставе и царинског терминала у Источном Новом Сарајеву, да жели да обавијести јавност о важним чињеницама у вези са овим питањем.

Ћосић је навео да Градска управа Источно Сарајево од почетка овог мандата интензивно ради на унапређењу привредне слике града и свих општина у његовом саставу.

„Успостављање ове царинске испоставе и царинског терминала је активност која иде у том правцу, а покренута је на основу иницијативе фирме „Сигма Л“ д.о.о. Источно Сарајево која нам се још у децембру прошле године обратила са намјером успостављања пословне зоне у Источном Новом Сарајеву, а у оквиру ње и царинске испоставе и царинског терминала“, истакао је Ћосић.

Градоначелник је појаснио да су, у складу са тим, вођени разговори и писана кореспонденција са Управом за индиректно опорезивање БиХ и, те да је, на основу информација добијених од УИО, формиран закључак који ни на који начин не иде у правцу нарушавања интереса грађана било које општине у саставу града Источно Сарајево, па тако ни Сокоца.

„То се може видјети простим читањем тог закључка. Чињеница је да у закључку дословно пише да се градоначелник Источног Сарајева задужује да ‘покрене поступак јачања капацитета постојеће царинске испоставе Источно Сарајево – Соколац, отварање новог организационог дијела царинског терминала и испоставе у Источном Новом Сарајеву, на адреси Вука Караџића 17А’. Свима који ово прочитају јасно је да је ријеч о додатном јачању царинских капацитета у Источном Сарајеву, а не ‘удару градоначелника на царинску испоставу у Сокоцу’, како то начелник Бјелица жели да представи јавности“, истакао је Ћосић.

Друга чињеница је да је, нажалост, царињење увозне робе у Сокоцу изузетно мале укупне вриједности у односу на царињење у испостави у Халиловићима, гдје се врши готово 60 одсто царињења на нивоу цијеле БиХ, објаснио је додатно Ћосић.

„Управо због тога је наша намјера била, а што се може видјети из закључка који вам дајемо на увид, да се у оквиру постојеће царинске испоставе Источно Сарајево – Соколац оформи нови организациони дио у Источном Новом Сарајеву, чиме би на подручју ове општине и града била отворена и нова радна мјеста“, рекао је Ћосић.

Ћосић је казао да нико ни на који начин не жели да дерогира царињење у Сокоцу и истакао да му је, као градоначелнику, изузетно жао ако начелник Сокоца ово питање намјерно злоупотребљава како би се представио као бранилац општине и њених грађана, иако са ове стране не постоји било какав напад.

„Не желим да вјерујем да је колега Бјелица овим потезом хтио да наруши наше досадашње добре односе и сматраћу да је ово био само превид и исхитрена реакција која је резултат неразумијевања закључка. Као градоначелник опредијељен сам и одлучан у томе да уважавам сваку нашу општину и начелника кога су изабрали грађани, док год га бирају, јер је моја сарадња са њима битан предуслов за добро функционисање, како општина појединачно, тако и цијелог града“, навео је градоначелник.

Он је рекао да су, што се тиче Градске управе Источно Сарајево и односа према Сокоцу и грађанима те општине, испуњене све законом предвиђене обавезе, па чак и више од тога у готово сваком сегменту – од инфраструктурних пројеката, преко подршке култури, удружењима грађана, сарадње са борачком и другим оранизацијама проистеклим из рата, очувања споменика нашим борцима, до подршке привреди, односно пољопривреди.

„Све оно што је било у надлежности Градске управе, када је ријеч о општини Соколац, ми смо испунили на вријеме и редовно извршавамо, а начелник Сокоца, ако жели, може да каже да ли и он то редовно извршава према својим грађанима“, истакао је Ћосић.

Градоначелник Ћосић је напоменуо да је начелник Бјелица за сутра најавио конференцију за новинаре, али без обзира на то, он овим саопштењем ставља тачку на ову тему, јер је све јасно свима који прочитају закључак.

„Ова Градска управа, као ни до сада, неће се бавити јаловим јавним полемикама, али ће зато увијек остати отворена за институционалну сарадњу и разговор о свим важним питањима, како за град Источно Сарајево, тако и за све његове општине појединачно. И на крају, желим да истакнем да ћу, као и до сада, према актуелном начелнику општине Соколац наставити да имам коректан однос, цијенећи његове године и искуство, како у животном, тако и у политичком смислу“, нагласио је Ћосић.