ИСТОЧНА ИЛИЏА- Пријављено 110 давалаца за акцију добровољног давања крви

92

У Источној Илиџи данас је, поводом обиљежавања Дана одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату, организована акција добровољног давања крви за коју је пријављено око 110 давалаца.

Предсједник Скупштине Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Стојан Шљука рекао је новинарима да акција траје до 13.00 часова у Спортској дворани у Војковићима.

Он је истакао да акцију организују с циљем сјећања на око 200 погинулих са овог подручја у Одбрамбено-отаџбинском рату.

„За акцију је пријављено око 110 давалаца, што је изврстан број, с обзиром на то да је љетни период и да је доста људи на годишњем одмору, а и висока је температура ваздуха. За сад све протиче како је планирано“, навео је Шљука.

Он је нагласио да Удружење има око 5.000 чланова и да увијек одређени број активно учествује у акцијама давања крви.

„Као Удружење у општинама у саставу града организујемо сваког мјесеца акције добровољног давања крви уз подршку локалних заједница“, рекао је Шљука и додао да одређени број активиста сутра иде у Чачак гдје ће подржати акцију најављену за суботу, 3. августа.

Шеф Службе за трансфузиологију при Болници „Србија“ Јелена Стојановић Лукић рекла је да су овакве акције веома значајне, посебно у љетном периоду, због обнављања резерви крви.

„Залихе крви у нашој служби су стабилне када је ријеч о позитивним крвним групама. Сада су нам потребе веће, да се обнове резерве за нулту негативну крвну групу. Апелујем да се сви који имају ову крвну групу, уколико су у могућности, јаве у било коју службу трансфузије и дају крв у овом периоду“, навела је Лукићева.

У оквиру манифестације „4. август 1992 – да се не заборави“, коју организују мјесне борачке организације Војковића, Грлице и Крупца и Борачка организација „Илиџански борац“ одржана су бројна спортска такмичења.

Служењем литургије, парастоса и полагањем вијенаца испред Спомен-капеле у Војковићима у недјељу, 4. августа, биће обиљежене 32 године од одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У одбрани Војковића, Грлице и Крупца од напада такозване Армије БиХ 4. августа 1992. године погинуло је седам припадника Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске, док је 14 рањено.

Напад на Војковиће, Грлицу и Крупац почео је у раним јутарњим часовима 4. августа 1992. године, а само захваљујући херојској борби становника ових насеља спријечена је намјера припадника такозване Армије БиХ да заузму Илиџу и крену према Палама.

Одбраном ове територије сачувана је комплетна Сарајевско-романијска регија, али и Република Српска, јер је Илињача имала стратешку позицију са које се вршила контрола и штитила прва линија одбране Илиџе.

/Срна/

фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа