ЋОСИЋ: ОКК СЛАВИЈА 1996 ИМА БУДУЋНОСТ, ГРАД ИЗДВАЈА ЗНАТНА СРЕДСТВА ЗА СПОРТ

138

Кошаркаши Славије почињу данас припреме за нову сезону. Тренер Срђан Станић ће окупити своје кошаркаше, уз поједине оправдане изостанке на старту рада и тако ће почети уводни мјесец за нову сезону, јако битан за све оно што долази касније.

Уочи почетка припрема разговарали смо са предсједником Славије, уједно и градоначелником Источног Сарајева, Љубишом Ћосићем, а осим Соколова, дотакли смо се и уласка паљанске Јахорине у елитни ранг бх. кошарке, финансирања спорта у самом граду, те Фудбалског клуба Славија чији је Ћосић такође предсједник.

– Прошла сезона је била прилично турбулентна и доста неизвјесна до самог краја. Стријепили смо до краја за опстанак, међутим играчи су дали максимум, екипа се консолидовала и успјели смо изборити опстанак. Ова сезона носи нову амбицију, да будемо за нијансу бољи, што значи да будемо стабилан премијерлигаш. Ова сезона доноси идентичне финансије, са буџетом који је негд‌је на нивоу прошлогодишњег, до неких 300.000 КМ. Тај буџет доминантно финансирају Општина Источно Ново Сарајево, Град Источно Сарајево и пар још заљубљеника у кошарку и донатора. Морам рећи да се може десити често да подржи и Општина Пале, Општина Источна Илиџа, Општина Трново. То јесу неки мањи износи у односу на укупни буџет, али нису занермаљиви и захвални смо на томе, почиње наш разговор Љубиша Ћосић, па наставља: 

Амбиције нису искључиво зависне од финансијских средстава. Како рекох ми ћемо имати сличан износ финансија, али се надамо да ће екипа бити стабилнија и за нијансу боља. Поготово, крећемо са истим тренером, имаћемо неколико нових појачања. Крећемо у четвртак са припремама, прва утакмица градски дерби 5.октобра са Јахорином. Нашу базу увијек чине наши играчи. Морам да изразим жаљење због одласка Душана Елеза, али ми је истовремено и драго јер је он сам желио да се проба негд‌је друго. Дијете нашег клуба, увијек су му отворена врата Славије и увијек може да се врати овд‌је. Он је видио прилику да проба у некој другој средини и то смо подржали. Остали домаћи играчи предвођени капитеном Дамјановићем остају. Дошао нам је млађи момак из Сарајева, Зрно. Циљ нам је био да појачамо центарску линију, Вук Бојанић је стигао, играо је АБА 2 лигу. Стигао нам је Кангу из краљевачке Слоге, прилично добар играч. Иза себе има нешто лошију сезону, али вјерујемо да ће то бити боље ове сезоне. Према томе, предвођени костуром екипе и базом екипе, Станићем као тренером, идемо са оптимизмом. Распоред је прилично тежак на старту сезоне, али у сваком случају мислим да ће они који воле кошарку да уживају и ја се надам испуњеној дворани, доброј атмосфери и доброј кошарци. За кошарку, вођену морам да кажем, сјајним успјехом репрезентације Србије овог љета, влада интересовање и то интересовање се наставља 5. октора. Мислим да неће бити проблем да остваримо циљ, а то је да ни у ком случају не дозволимо борбу за опстанак као прошли пут. О већим амбицијама не желим да причам, о њима ћемо се реферирати када прођу прва два-три мјесеца.

Финансирање спортских колектива углавном пада на леђа градске и општинске управе, па нас је занимало и Ћосићево мишљење о приватном улагању у спортске колективе.

– Одлично питање. Ми смо град који, на срећу, има доста спортских клубова, развијених. У фудбалу имате три прволигаша, сваки од њих мора имати минимално 400.000 КМ буџет за сезону, па два премијерлигаша у кошарци, да не причам о другим спортовима који се подржавају. На срећу имамо стабилне, али нажалост не довољно велике јавне буџете. Када је у питању привредни сектор као допуна овој врсти подршке мислим да се и он расплијенио на неки начин. Људи из привредног сектора подржавају, али ми немамо привредне субјекте који биљеже милионске добити да би се неко одлучио да великим износима подржава клуб. Најчешће више привредних субјеката са мањим износима подржава клубове и то доводи до допуњавања ових буџета. Не можете очекивати да ће на овом нивоу такмичења у Првој лиги Републике Српске у фудбалу или првенству Босне и Херцеговине у кошарци имати привреднике који ће издвојити 100-150 хиљада КМ годишње за клуб. Свугд‌је у свијету, па тако и код нас, привредници очекују поврат средстава. Друго су рецимо кладионице које финансирају и тако подстичу и своје привредне д‌јелатности. Али, не можете очекивати такво нешто, то је заблуда. На крају крајева, имали смо ми тих покушаја, па нису завршили славно. Морате да знате и да данашње генерације нису генерације од прије 15-20 година када су сви трчали да играју фудбал, кошарку, рукомет и све. Данашње генерације д‌јеце нису у тој мјери загријане за спортове као наше генерације. Ја дубоко вјерујем да је ипак база јачање инфраструктуре и својих погона. Било је примједби, али рецимо омладински погон Славије у кошарци и даље броји преко 100 д‌јеце из овог града, односно доминантно из ове двије општине овд‌је. Ја сам за наставак то пута док не дође до уређења тога. На крају крајева и законско уређење сектора спорта није у потпуности довршено. Ви немате могућност да неко буде власник неког од клубова, па да издваја средства. Тамо и гд‌је постоје неки богати спонзори у случају појединих клубова, као што је била рецимо Будућност Пролаб, ви сте имали да су клубови организовани као невладина организација, а приватник издваја из властитог ентузијазма новац. Када дођемо у ситуацију да то буду акционарска друштва, или д.о.о, гд‌је приватник има свој удио, своју инфраструктуру, много штошта, онда ће бити другачије. У сваком случају мислим да Источно Сарајево имајући у виду привредне капацитете подржава спорт довољно. Наравно, увијек би могло то бити далеко више, наравно да би могло, али на овом нивоу је то ок. Мислим да ми идемо здравим корацима.

О неким конкретнијим амбицијама Славије за догледну будућност Ћосић каже:

– Морам рећи да што се тиче кошарке ово је трећа сезона у Лиги БиХ, преживили смо сезону и постали стандардни. Свакако да нам треба неке реорганизације у смислу мањег броја омладинских група, односно категорија у самом омладинском погону, треба нам мало боље организације. Мислим да садашња инстраструктура са малом двораном, великом двораном, то иде на добар и коректан начин. За 4-5 година када направимо круг наших играча од 15-20 који ће чинити костур екипе мислим да ћемо тек тада моћи причати о неком ширењу. На крају крајева, из ових наших играча ће се за 4-5 година родити тренери који ће бити везани за Славију и тако ће ићи даље. Кошарка је спорт који је број 2 код нас, послије фудбала. Када није фудбал доживио експанзију, тешко је очекивати да ће кошарка, поготово на нивоу Источно Сарајева. Имате Игокеу, која је озбиљан клуб, пројекат, али погледајте само колико то дуго траје и какве све позиције стоје иза тог клуба. А, ни они нису успјели да достигну неко кошаркашко небо, изузев успјеха којег биљеже у АБА лиги. Тако да мислим да је Славији потребно још 2-3 године у Лиги БиХ, док не повучемо још неколико наших момака, да постанемо стабилан клуб и онда ћемо можда и привући неког приватног спонзора можда који ће овај буџет подићи на неких 400-500 хиљада КМ и самим тим ћемо ићи у бољем правцу. 

Биће ово прва година у којој се Љубиша Ћосић среће са ситуацијом да је са једне стране предсједник Славије, а са друге стране градоначелник града из којег долази дебитант у друштву најбољих, Јахорина. Истиче Ћосић да и њих Град подржава колико може, али да он лично у дуелу Славије и Јахорине навија за Соколове.  Истовремено, у овом разговору је Ћосић и најавио да ће одступити ускоро са мјеста предсједника OKK Славија 1996.

– Добро сте то поставили питање. Незахвална улога јако. OKK Славија 1996 је врло занимљив пројекат. Ми смо клуб направили поново на традицији старе Славије, због тога што је стара Славија била дужна и и даље је неких преко 200.000 КМ, управо из нереалних амбиција које су руковођене дувањем буџета, а немогућности да се ти буџети изврше. Ја се сјећам 2014. године, прије десет година, када смо обновили рад клуба, па кренули из Друге лиге. Тада је то био ентузијазам везан искључиво за Општину Источно Сарајево, који је довео до тога да смо прије три године били први у Лиги БиХ из овог града. Сада, да будем потпуно отворен, вјероватно ћу сачекати још ову сезону да се амбиције устабиле, и бићу врло рад да препустим мјесто предсједника неком другом јер је неприродно. Ја ћу подржавати и Славију и Јахорину у истој мјери, трудићемо се у складу са резултатима, позиционирањем на табели, времену проведеном у лиги да то радимо. Град подржава колико може и Јахорину. Није то довољно сигурно, у односу на буџет који Јахорина себи пројектује. Ми ћемо бити ту, али ћу свакако отклон од предсједниковања врло брзо да правим, само још мало да направимо једну стабилну конструкцију, чисто из разлога да не би неко рекао да ја као градоначелник фаворизујем један клуб. Ја ту немам дилеме, у дуелу Славије и Јахорине ја потпуно отворено кажем да навијам за Славију, али сам и фан Јахорине јер су то два клуба која долазе из нашег града. Али, предсједниковање мислим да треба препустити неком другом.

Истовремено, Љубиша Ћосић је још увијек и предсједник ФК Славија, а најавио је и да са тог мјеста врло брзо одлази. 

– То ћемо сигурно врло брзо ријешити. Тог предсједниковања ћу се врло брзо одрећи, да пустим некога ко има боље виђење, ко мисли да може другачије. Дуго сам ту. Општина Источно Ново Сарајево задњих 12 година, али и свих претходних подржава клуб. Много се у клубу тога врти око Општине Источно Ново Сарајево. И дан данас је тако и сви они који га зову градским клубом нека мало ставе прст на чело, нека се обрате управи, нека дођу, па нека виде у којој мјери је градски клуб. Од како сам ја градоначелник, Град много више подржава Славију него што је раније, раније и не смијем да кажем колико је то било. Није то условљено неким навијачким амбицијама, да ли волиш или не волиш. У претходном периоду град је много мање давао за спорт, сада даје три пута више, али опет недовољно имајући у виду читав град, говори Ћосић о фудбалском клубу, па додаје: 

– Добро смо почели, 3:1 против Сутјеске, прво полувријеме, друго онако, што значи да се екипа још уиграва. Прошлу сезону смо завршили нереално ниско, сплетом различитих околности. Ове сезоне је компликованије, шест екипа испада, ми сигурно нећемо бити у том кругу екипа које испадају. Чини ми се да је тренер Муминовић посложио екипу. Циљ је апсолутни врх табеле. Да ли можемо у сами врх табеле вид‌јећемо на полусезони, као што смо и прошле сезоне имали амбицију, па је неславно почело. Почели смо са 3:1, па ћемо вид‌јети. И ту су се буџети повећали, Славија више нема буџет од 300.000, сада је он 400-450 хиљада. Општина иде добрим корацима, врло брзо ће се још радити на инфраструктури на помоћном терену, гд‌је је сама клупска зграда и свлачионице на помоћном терену. Имамо нека обећања која дуго трају и спремни су и Град и Општина ући у ту инвестицију за Н/ФС БиХ везано за рефлекторе. Има ту и неких појачања у самој Управи. Као што рекох, ја ћу увијек ту бити члан управе Славије, али мислим да ћу од полусезоне, није ово никаква ексклузивна најава, због својих обавеза да препустим некоме друго, људима за које сматрам да могу и више урадити него што сам ја радио. Оно што је битно, клуб је финансијски стабилан потпуно, редовно измирује своје обавузе, за задњих 10 година смо мислим неких 280.000 КМ дугова вратили уз редовно сервисирање редовних обавеза. То многи не знају и нису ни дужни да знају. Али, када неко прича о Славији, треба да зна да иза Славије стоји једно редовно финансирање. Једно је сјести и причати, а друго знати да требаш да обезбиједиш финансије за клуб који представља репрезент на неки начин овога што су барем ове двије општине, ако не и читав град. Рећи ћу вам да није нимало захвално бити у тој улози. Слушамо ми, нисмо ми глуви, критике и прозивке, само се бојим да од тих што критикују и прозивају нисмо вид‌јели неки конкретан допринос, осим оног навијачког, којег можемо сви имати. И ја навијам генерално за Партизан, па нисам задовољан стањем у Партизану, али нисам никада уплатио 50 ни 100 КМ као подршку Партизану. Не гледам то искључиво као новац, али мислим да људи не схватају довољно колики је терет ово финансирати све што се ради. Нисмо ми Бијељина која има 50 милиона КМ буџет, Требиње 30 милиона КМ, Добој 50 милиона КМ, Приједор 50 милиона КМ. Град Источно Сарајево има буџет између 14 и 15 милиона КМ и ове године ћемо доћи до неких 350-400 хиљада за спорт, а рецимо ја када сам преузима дужност то је било 100.000 КМ.

/Стефан Папаз,SportDC/