ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Укинуте редукције воде, водоснабдијевање се враћа у нормалан режим

86

У Источном Сарајеву се након 12 дана укидају редукције у испоруци воде потрошачима, захваљујући једнодневним падавинама које су повећале издашност извора Тилава и помоћних изворишта, саопштено је из комуналног предузећа „Водовод и канализација“.

„Водоснабдијевање се враћа у нормалан режим и сви грађани ће поново имати стабилан приступ води“, наводи се у саопштењу.

Из „Водовода“ апелују на рационализацију потрошње, додајући да свакодневно раде на дугорочним пројектима како би унаприједили систем и осигурали стабилније снабдијевање и у најтежим климатским условима.

„У наредном периоду ћемо посветити пажњу и рационализацији коришћења пијаће воде, као и већој сарадњи са општинама које снабдијевамо водом, како бисмо још интензивније радили на дугорочним рјешењима за стабилно водоснабдијевање. С обзиром на климатске промјене и изазовне године које су пред нама, мораћемо наставити са улагањима и заједничким напорима како бисмо унаприједили систем и постарали се да становници свих општина имају уредно водоснабдијевање“, наводи се у саопштењу.

Из „Водовода“ су нагласили да у општини Источно Ново Сарајево почиње реконструкција фабрике воде са значајним проширењем резервоарских капацитета, а пројекат је вриједан 2,2 милиона евра.

„Након рјешавања покренутих имовинско-правних односа у насељу Топлик, биће урађена експлоатациона бушотина већег капацитета, којом ће се црпити подземне воде у већој количини. Хитно и што прије очекујемо обећану реализацију пројеката од општине Источна Илиџа, прије свега, `Матића врело` и бушотине уз обалу ријеке Жељезнице, што би знатно поправило доступне количине воде у екстремним условима“, наводи се у саопштењу.

Из „Водовода“ су истакли да је претходни период био изузетно тежак и изазован и за њихове запослене, који су даноноћно били на терену, а техничка екипа радила је неуморно на отклањању кварова и хитних проблема изазваних смањеним протоком кроз систем.

У саопштењу се напомиње да је сваки квар и изазов који је пријављен или установљен, без обзира на вријеме дана или сложеност ситуације, рјешаван у најкраћем могућем року, како би било одржано снабдијевање водом у оквиру могућности.

„Управљање редукцијама је јако изазован и исцрпљујући посао, који подразумијева значајне израчуне и јако опрезно манипулисање великим бројем вентила, уз сталну опасност од могућности оштећења мреже, те захтијева двадесетчетворочасовно присуство на мрежи“, нагласили су из „Водовода“.

Из овог предузећа напомињу да је план редукције рађен непристрасно, уз законску обавезу да све школе, вртићи, здравствене установе и казнено-поправни заводи имају константно водоснабдијевање.

У вези са рачунима за воду, из предузећа Водовод“ истичу да ће сви корисници платити потрошену количину. „Рачуни се издају на основу очитане потрошње, што значи да неће бити наплаћено оно што није ни протекло кроз систем у периоду редукција“, наводи се у саопштењу и додаје да водомјери мјере проток воде кроз систем, а не ваздуха или било чега другог, за шта су грађани изражавали забринутост.

Из „Водовода“ су се захвалили грађанима за стрпљење и разумијевање у протеклом периоду.

/Срна/