ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Усвојен извјештај о раду начелника у органима четири комунална предузећа

72

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су данас извјештај о раду начелника у органима четири комунална предузећа у власништву општине, као и информације о раду ових колектива.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић изјавио је након сједнице да сама чињеница да није било ниједне критике на данашњем засједању показује да су сва комунална предузећа остварила бољи резултат него у протеклим годинама.

„Свако комунално предузеће има своје одређене проблеме са којима се сусреће, али из године у годину она биљеже раст. Најзначајније улагање било је у предузеће `Топлане-ИНС`, у чију реконструкцију је прошле године уложено шест милиона КМ. Са том инвестицијом је обезбијеђено нормално пословање ове топлане у наредним деценијама“, навео је Катић.

Према његовим ријечима, Комунално предузеће „Свети Марко“, упркос потешкоћама у пословању, из године у годину побољшава своје услуге.

„Предузеће `Водовод и канализација` имало је одређених проблема када је ријеч о водоснабдијевању. Источно Ново Сарајево једина је од три општине која је уложила огромна средства и у каптирање нових изворишта, резерварске просторе и у реконструкцију филтерског постројења“, напоменуо је Катић.

Он је рекао да становници Источног Новог Сарајева трпе терет других локалних заједница које нису ниједну КМ уложиле у каптирање нових изворишта.

„Битно је да ћемо од идуће године кренути са реконструкцијом филтерског постројења, повећањима додатних капацитета резервоарских простора, додатним повећањима кроз бушотине у Топлику и Тилави које се раде“, навео је Катић.

Он је истакао да су експлоатационо-истражне бушотине завршене, те да је у току процес рјешавања имовинскоправних односа и експропријације како би могле бити обезбијеђене додатне количине воде.

Одборници су усвојили и годишњи извјештај о спровођењу седмогодишње Стратегије развоја општине за прошлу годину, донесене 2022. године, у којем је, према Катићевим ријечима, наведено да је до сада остварено 31 одсто свих циљева.

Катић је рекао да се побољшање види у параметрима који се односе на број запослених, прилив становништа и миграциони салдо, али и просјечну плату, те привредни раст и развој Источног Новог Сарајева.

„Желим да истакнем податак да је, са неких 160 милиона КМ привредног раста и остварења прихода у 2021, у прошлој години остварен привредни раст виши од 400 милиона КМ свих производа који се пласирају и производе на подручју ове општине. То је јасан показатељ да је Стратегија добро планирана“, нагласио је Катић.

На данашњој сједници усвојена је одлука и о дод‌јели пословног простора на привремено кориштење Савезу општина и градова Републике Српске.

/Срна, фото Филтер/