ПОВЕЉЕ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ ПРЕДСЈЕДНИКУ СРБИЈЕ И СКУПШТИНИ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

847

Општина Соколац данас је поводом крсне славе Светог пророка Илије додијелила највише општинско признање Повељу општине предсједнику Србије Александру Вучићу, које је преузео специјални изасланик савјетник предсједника Србије за безбједност Милорад Вељовић.

Вељовић је новинарима рекао да је ово признање и више од саме повеље јер доказује још ближе везе унутар једног народа.

„Србија у потпуности поштује територијални интегритет БиХ, али нико неће забранити Србији да воли Републику Српску и свој народ“, рекао је Вељовић.

Он је оцијенио да је Вучић заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком направио историјски корак који ће се тек временом показати колико је битан, а којем је суштина да Дрина не може дијелити српски народ.

Вељовић је најавио покретање иницијативе да предсједник Србије буде покровитељ зближавања Сокоца на Романији и Вељовићевог родног краја Ивањице, подручја Голије /Србија/, који такође слави Светог пророка Илију.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што данашњој свечаности присуствују представници свих нивоа власти у Српској и БиХ, као и изасланик предсједника Србије Вучића, који је овом повељом постао и почасни грађанин Сокоца и читавог романијског краја.

Он је додао да је српски народ на овом подручју захвалан за све оно што је радила Србија у претходном периоду и што сада ради, са Вучићем на челу.

„Посебна ми је част и задовољство што имамо прилику да угостимо изасланика предсједника Вучића и да му у име овог народа уручим признање и пошаљемо поруку да је Романија увијек била слободарска, спремна да помогне и да прими сву браћу у невољи“, рекао је Бјелица.

Бјелица је подсјетио да је општина Соколац једна од успјешнијих у Српској, да је кренула са подизањем привреде, да раде сва предузећа у овој локалној заједници, посебно у области прераде дрвета, грађевинарству и пољопривреди.

„Много тога смо уложили у инфраструктуру, у чему нам је Влада Српске помогла са 300.000 КМ, а имали смо помоћ и Владе Србије, те велику помоћ од Савјета министара и Министарства за економске односе и спољну трговину“, нагласио је начелник општине Соколац.

Бјелица је подсјетио да је једна од заједничких активности свих нивоа власти била недавна организација 56. Међуопштинских омладинских спортских игара /МОСИ/ гдје је учестовало 2.200 спортиста из 27 општина и градова са тромеђе Србије, Црне Горе и БиХ /Републике Српске и Федерације БиХ/.

Повеља општине Соколац додијељена је и Скупштини града Источно Сарајево, а уручена је предсједнику градске Скупштине Мирославу Лучићу.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић подсјетио је да је општина Соколац једна од шест општина у саставу града, која је за ову заједницу веома важна.

Он је нагласио да град општини Соколац помаже дуго времена разним пројектима и трајно финансира неколико субјеката, међу којима је Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“.

„У овој години смо посебно поносни да смо кроз кредитна средства града Источно Сарајево издвојили више од 700.000 КМ и махом су то пројекти инфраструктуре, али смо помагали ревитализацију водоводног предузећа `Врело Биоштице` и одржавање 56. МОСИ-ја, чиме смо показали слогу и браство на простору Романије“, навео је Вуковић.

На данашњој свечаној сједници златне плакете општине додијељене су директору Основне школе „Соколац“ Дивни Јанковић и спортском раднику Неђи Ђуровићу.

Сребрне плакете општине Соколац додијељене су Славенку Солдару, успјешном пољопривреднику из села Сијерци и Занатској радњи „Пеле КОП“, власништво Ненада Шуке.

Значке општине Соколац уз новчану награду по 200 КМ уручене су ученику генерације 2018/2019. соколачког Средњошколског центра „Василије Острошки“ Милошу Радовићу, ученику генерације 2018/2019. Основне школе „Соколац“ Наташи Копривица, руководиоцу соколачке Топлане, која послује у оквиру Јавног комуналног предузећа „Соколац“ Невени Тодоровић и успјешном фудбалском тренеру Огњену Крешталици.

За спортисту општине Соколац за 2018. годину данас је проглашена атлетичарка Младена Петрушић, члан Атлетског клуба „Гласинац“, стални члан репрезентације БиХ и добитник више награда и признања на изборима спортисте Републике Српске и БиХ и шампион је Балкана у вишебоју.

Награде и признања уручена су и за 10 најуспјешнијих спортиста општине Соколац, те су проглашени најбољи млади спортисти, најбољи тренери, спортски клубови и спортски радници.

НЈегово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом претходно је служио Свету архијерејску литургију у цркви Светог пророка Илије на Сокоцу поводом крсне славе општине и овог храма, а потом обавио чин сјечења славских колача.

Бесједећи о значају празника Светог пророка Илије, владика Хризостом је вјерницима рекао да општина Соколац и црква у овом граду данас славе Светог пророка Илију који је један од највећих старозавјетних пророка, који су одушевили српски народ.

„Ми овог светитеља славимо зато што су наши преци овај храм посветили Светом пророку Илији јер су били одушевљени њиме, његовом вјером, љубављу коју ми данас морамо непрестано да обнављамо“, истакао је владика Хризостом.

Обиљежавању крсне славе општине Соколац и цркве у овом граду присуствовали су потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Јовичевић Караџић, министар за економске односе и спољну трговину у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић, представници града Источно Сарајево и представници политичког, привредног и друштевног живота града Источно Сарајево и општине Соколац.

 

/Срна/