ВЛАДА СРПСКЕ ЋЕ ИЗГРАДИТИ ИНФРАСТРУКТУРУ НА СПОРТСКИМ БОРИЛИШТИМА ЗА EYOF 2019

2319

Влада Републике Српске је преузела обавезу изградње инфраструктуре на спортским борилиштима у Источном Сарајеву за потребе Европског омладинског олимпијског фестивала EYOF 2019. године, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић након састанка са премијером Српске Жељком Цвијановић. Вуковић је рекао да је на састанку постигнут важан договор, јер је Влада Републике Српске на конкретан начин прихватила да учествује у организацији ЕYOF-а.

„Са великим задовољством могу да кажем да ће бити извршене потребне инвестиције на Двориштима, гдје треба да буду одржана такмичења у бијатлону, да ће бити набављен лед за дворану на Палама, гдје ће бити одржано такмичење у карлингу, те да ће у Источном Новом Сарајеву бити постављена монтажна дворана са ледом у којој би требало да буде одржано такмичење у брзом клизању“, рекао је Вуковић новинарима.

С обзиром на то да су већ реализоване инвестиције на Јахорини када је у питању алпски дио програма, односно слалом и велеслалом, каже Вуковић, може се констатовати да ће, уз овај дио који је вечерас прихватила Влада Српске, бити комплетирана сва четири спортска борилишта када је у питању Источно Сарајево.

„Ово је важан догађај и морамо се сви окупити око ове олимпијаде која је важна за Источно Сарајево, Јахорину, Републику Српску и све нас“, поручио је Вуковић.

Он каже да у наредном периоду треба да разговарају у вези са организационим буџетом, при чему би Влада Републике Српске требало да издвоји 1,5 милиона КМ за организацију ЕYOF-а, те додаје да и око тога постоји начелан договор.

Вуковић истиче да је данашњи дан важан за Источно Сарајево, а посебно за општине Пале и Источно Ново Сарајево, јер ће у тим локалним заједницама бити одржана већина такмичења.

„ЕYOF је за све нас најпозитивнија ствар која ће се десити у наредном периоду. То је шанса за поновно враћање Јахорине, туризма и спорта на стазе на којима су некада давно били“, истакао је Вуковић.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас у Источном Сарајеву да је Владе Српске опредијељена да подржи организовање Европског омладинског олимпијског фестивала 2019. године и потврдила да ће за инфраструктурни дио пројекта издвојити 2,5 милиона КМ.“Наша опредијељеност да подржимо овај пројекат постоји већ годинама. Отклонили смо дилеме у вези са организовањем и функционисањем, као и шта је потребно урадити на овом плану. Влада Републике Српске урадиће инфраструктурни дио пројекта и издвојиће 2,5 милиона КМ“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је нагласила да је сигурна да ће бити додатних инфраструктурних интервенција како би се Источно Сарајево припремило адекватно, не само за ово такмичење, него и за боравак и све друго што прати овако значајне манифестације.

„Радићемо заједно овдје и са градским властима и са свим нашим начелницима на овим просторима. Задовољство је што идемо у добром правцу и што ће то бити капацитети који ће остати на кориштење Републици Српској“, поручила је премијер Српске.

Према њеним ријечима, приоритет Владе Републике Српске јесте да улаже у подручје Источног Сарајева, али да оно што уложи треба да остане и да има употребну вриједност за Републику Српску.

„То није нешто што ће трајати дан или два, него је ријеч о трајној инфраструктури“, истакла је Цвијановићева.

Она је најавила да ће Влада Српске на овом подручју подржати још неколико пројеката који се односе на енергетску ефикасност, што подразумијева удруживање и међународних средстава потребних за локалне заједнице.

„Биће још много акција на подручју Источног Сарајева“, најавила је премијер Српске.

Она је захвалила градоначелнику Источног Сарајева Ненаду Вуковићу који је иницирао овај састанак и додала да сада на Влади Републике Српске остаје да верификује одређена питања.

Цвијановићева је вечерас у Источном Сарајеву разговарала са представницима локалних заједница са подручја овог града и Олимпијског центра „Јахорина“ о предстојећим активностима поводом организовања Европског омладинског олимпијског фестивала 2019. године.

Састанку су присуствовали и министар финансија Зоран Тегелтија, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић.

 

/Срна/