УГАШЕНО 11 ПОЖАРА, СУМЊА ДА СУ ПОДМЕТНУТИ

52

На подручју Сокоца у протекла 24 часа угашено је 11 пожара, од којих су већина шумски, а за које у Ватрогасном одјељењу и Шумском газдинству „Романија“ вјерују да су подметнути, док у Полицијској станици кажу да је прерано о томе говорити.

Координатор за стручну обуку и усавршавање у Територијалној ватрогасној јединици града Источно Сарајево Никола Шарац рекао је Срни да је на локалитетима села Јабука, Кошутица, Бјеле Воде и Баре постојала опасност да пожари захвате породичне куће и помоћне објекте, али да су ватрогасци успјели да их локализују и да спасу објекте.

Шарац је навео да су припадници Ватрогасног одјељења Соколац почели да интервенишу јуче од 7.30 часова на подручју Романије и да су посљедњу интервенцију на гашењу шумског пожара у селу Бијеле Воде завршили ноћас око 1.30 часова, те да је киша олакшала стање на терену.

Он је изразио захвалност соколачком Шумском газдинству „Романија“, истакавши да без њихове помоћи, људства и техничких средстава не би успјели да угасе пожаре, а поготово шумске на високој шуми.

Шарац је нагласио да је јуче угашен и пожар на привредном објекту у власништву породице Телетина на Сокоцу, гдје захваљујући благовременој интервенцији није причињена већа материјална штета.

Он је рекао да се претпоставља да су јучерашњи пожари подметнути, те да је о томе обавијештена и Полицијска станица Соколац.

Технички директор у Шумском газдинству „Романија“ Соколац Горан Косорић рекао је Срни да је шумски пожар захватио подручје села Јабука и Кошутица, гдје је ватра захватила шумски комплекс велике површине, те да је на гашењу уз припаднике Ватрогасног одјељења учествовало 130 радника соколачког Шумског газдинства.

Косорић је додао да је ватра захватила већи шумски комплекс и на подручју села Бабине и на подручју села Дикаљи на Романији, гдје је јак вјетар додатнио отежавао гашење ватре, као и на осталим пожариштима.

Он је истакао да су јутрос екипе „Романије“ обишле све локалитете шумских пожара да би се утврдило стање, те да ће површина захваћена ватром и материјална штета бити накнадно утврђени.

Из Ватрогасног одјељења Соколац и Шумског газдинства „Романија“ апелују на становништво општине Соколац да не пале ватру на отвореном без сталног надзора и предузетих превентивних мјера заштите, посебно у близини шуме и објеката.

/Срна/