У ЈАНУАРУ МАЊЕ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА, САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА И НАРУШАВАЊА ЈАВНОГ РЕДА

142

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у јануару су забиљежена 34 кривична дјела или за осам одсто мање него у истом мјесецу лани, а смањен је и број саобраћајних незгода и случајева нарушавања јавног реда и мира, речено је данас на конференцији за новинаре руководства ове управе.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је да су у јануару забиљежили незнатно смањење укупног број кривичних дјела, те да није било ни кривичних дјела са већим степеном друштвене опасности.

„Проценат расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 66,6 одсто, док је коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела 89 одсто“, рекао је Шеховац на конференцији о резултатима рада Управе у јануару.

Он је оцијенио да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Источно Сарајево стабилно и задовољавајуће.

Према његовим ријечима, зимска туристичка сезона на подручју Олимпијског центра „Јахорина“ протиче безбједно.

Начелник сектора криминалистичке полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Радомир Церовина рекао је да су припадници овог сектора у јануару регистровали 34 кривична дјела и да је надлежном тужилаштву поднесено 30 извјештаја против 37 лица, међу којима су два малољетника и четири повратника у вршењу кривичних дјела.

Он је навео да су, од укупног броја кривичних дјела, девет починили непознати извршиоци, а расвијетљено је осам и то три из претходне и пет из ове године.

Церовина је појаснио да је ријеч о 28 кривичних дјела из области општег криминалитета, три из области безбједности саобраћаја, два из привредног криминалитета и једно кривично дјело у вези са дрогом.

Начелник сектора полиције Милан Чворо рекао је да су полицијски службеници евидентирали 22 случаја нарушавања јавног реда и мира, што је за 18,5 одсто мање него у упоредном периоду.

Он је додао да су полицијски службеници поднијели три захтјева за покретање прекршајног поступка и уручили 27 прекршајних налога против 30 лица.

Чворо каже да су најчешћи прекршаји туча и физички напади, свађа, вика и непристојно понашање, те да није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

Он је додао да се у јануару догодило 47 саобраћајних незгода или 21,7 одсто мање него у упоредном периоду прошле године, те да је погинуло једно лице на Сокоцу.

Чворо је рекао да су најчешћи узроци саобраћајних незгода брзина неприлагођена условима пута и вожња уназад.

Према његовим ријечима, припадници Полицијске управе Источно Сарајево из саобраћаја су искључили 139 возача, од којих 106 због вожње под утицајем алкохола и 12 због вожње прије стицања права на управљање возилом.

/Срна/