ЋОСИЋ: ИСТОЧНО САРАЈЕВО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ БЕДЕМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

490

Источно Сарајево је трећи град по броју становника у Републици Српској, док је површином највећи и јединствен јер се у његовом саставу налази шест општина – Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Трново, Источни Стари Град, Пале и Соколац. Чини се све да се поменуте локалне заједнице једнако урбанизују у урбано повежу.
Град има јако добар приватни сектор гдје је велики број привредних субјеката, запослених лица, а привреда града константно остварује добит и окренута је понајвише туризму, дрвном сектору и трговини.

Град Источно Сарајево је обиљежио тридесет година постојања. Колико је он данас стратешки важан за Републику Српску, након три деценије?

Ћосић: Источно Сарајево је један од стратешки најважнијих градова у Републици Српској и као такав заслужује посебан статус, однос и уважавање. Уз дужно поштовање према другим градовима и општинама, увијек ћу истицати да је овај град симбол жртве за Републику Српску, која не би изгледала овако како данас изгледа, нити би имала своју снагу, да није Источног Сарајева. Улога Источног Сарајева и стратешки значај и данас, након три деценије, једнако су важни као и у вријеме формирања и почетка изградње овог града и Републике Српске. И даље смо бедем Републике и управо због тога сви заједно морамо да се потрудимо да овај град додатно оснажимо институционално и финансијски, али и да јачамо свих шест општина које су његов саставни дио. Јаке општине значе и јако Источно Сарајево, а јако Источно Сарајево значи јаку и стабилну Републику Српску. Веома ми је драго што то разумију и људи који представљају најважније институције Српске, чија подршка овом граду никада није изостала, а неће ни у наредном периоду.

Шта је по Вама обиљежило 2023. годину у Источном Сарајеву?

Ћосић: Као и за све локалне заједнице, протекла година била је врло изазовна за наш град у финансијском смислу, али смо успјели да превазиђемо изазове и да годину приведемо крају онако како смо планирали. Ребалансом смо увећали овогодишњи буџет за 1.401.320 КМ у односу на план и биће ово један од највећих буџета који је овај град икада остварио. Почели смо реализацију важних пројеката, остварили још чвршће везе са општинама, а што је најважније – према нашим буџетским корисницима (грађанима, невладином сектору, култури, спорту, вјерским заједницама)…, издвојили смо више средстава него икада раније. Све у свему, можемо рећи да смо задовољни оним што смо урадили и остварили у овој години и у сљедећу годину улазимо још снажније.

Како бисте оцијенили сарадњу са вишим нивоима власти у Српској?

Ћосић: Мислим да нећу претјерати ако кажем да сарадња градских власти са Владом Републике Српске и представницима Срба у заједничким инстутуцијама БиХ функционише беспријекорно. Сљедеће године ћемо ставити фокус на завршетак пројеката на подручју града које реализујемо у сарадњи са Владом Републике Српске, од којих можемо издвојити изградњу нове зграде Ректората и Музичке академије, студентских домова, споменика у оквиру његовања културе памћења, надам се и Факултета физичког васпитања и спорта, те бројних инфраструктурних пројеката у нашим општинама. Све су ово пројекти за које имамо подршку Владе Републике Српске и предсједника Милорада Додика, који препознају потребе овог града и значај наведених инвестиција.

Предвиђена је изградња брзе цесте Бијељина – Соколац. Колико ће то, према Вашем мишљењу допринијети бољој повезаности Републике Српске и Србије?

Ћосић: Боља повезаност Републике Српске и Републике Србије је кључно опредјељење свих нас који представљамо институције и на локалном и на републичком нивоу. Изградња брзе цесте Бијељина – Соколац би у том погледу значила много, колико за становнике Сокоца, толико и за цијело Источно Сарајево, јер би то омогућило много бољу саобраћајну, а тиме и инфраструктурну, трговачку, туристичку и сваку другу повезаност овог дијела Републике Српске са Србијом. Соколац је веома важна општина у граду Источно Сарајево, а вјерујемо да би изградња брзе цесте повећала њене развојне шансе, што би, опет, значило и додатне развојне шансе града у цјелини. Осим изградње ове брзе цесте, наставићемо и да радимо на бољем саобраћајном повезивању наших општина како бисмо олакшали свакодневне потребе наших суграђана.

На редовној сједници градског парламента, усвојен је буџет за наредну годину. Да ли можете оквирно истаћи колико средстава ће бити усмјерено на општину Соколац?

Ћосић: Комбинацијом наших буџетских средстава и средстава из кредита наредне године ћемо уложити најмање милион конвертибилних марака у путну инфраструктуру и реконструкцију главних улица у Сокоцу.

Због чега је изостала најављена реконструкција главне улице у Сокоцу?

Ћосић: Реконструкција главне улице у Сокоцу ове године је изостала због недостатка средстава, али наравно да тај пројекат остаје један од приоритетних када је ријеч о Сокоцу.

Који су то пројекти за које очекујете да ће бити реализовани у 2024. години?

Ћосић: Већ смо поменули бројне пројекте чији завршетак очекујемо у 2024. години, а ту можемо још додати окончање изградње меморијалног комплекса посвећеног страдалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско – романијске регије у 20. вијеку, те завршетак изградње Народног позоришта, које ће бити најважнија установа културе у Источном Сарајеву. У наредној години покушаћемо да се изборимо за још јачу финансијску позицију нашег града кроз измјену одређених закона и, уколико то успијемо, онда можемо размишљати о још већим улагањима у различитим областима живота Источног Сарајева.

Раније сте констатовали да је туризам развојна шанса града Источно Сарајево. Колико Министарство трговине и туризма Републике Српске помаже у реализацији пројеката из поменуте области и да ли можете навести неке од њих?

Ћосић: Туризам је развојна шанса града Источно Сарајево, што показује и чињеница да је зимска туристичка сезона тек званично почела, а у нашем граду скоро да више и нема слободних смјештајних капацитета. Сигурно је да ћемо наставити у правцу ширења туристичке понуде и подизања њеног квалитета. Што се тиче сарадње са ресорним министарством, морам да нагласим да је министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић врло оперативан, увијек доступан и спреман да помогне. Захваљујући његовом ангажману, ушло се у процедуру измјена и допуна закона о угоститељству и о боравишној такси, који би требало да нам омогуће веће приходе у овој области, а што је веома значајно за све будуће активности које будемо реализовали.

Шта бисте поручили грађанима свих шест општина у саставу Града?

Ћосић: Свим грађанима Источног Сарајева, прије свега, желим добро здравље, много личне и породичне среће. Драго ми је што из године у годину осјећам све већу приврженост грађана овом граду и неизмјерну љубав коју гаје према Републици Српској. Изузетно сам срећан када тај дух припадања, заједништва и националног поноса видим и код великог броја младих људи који живе у нашем граду. То је услов за очување нашег идентитета и опстанак Срба на овим просторима. Чврсто вјерујем у то да Источно Сарајево има свијетлу будућност и да ће, као што и досадашњи трендови показују, у перспективи то бити модеран, урбан, развијен град са свим потребним садржајима, град од 100.000 становника у којем ће млади људи са радошћу формирати породицу и градити свој живот.

Објављено у 278. броју „Соколачких новина“ (новембар/децембар 2023.)

/Инфо центар Соколац/