ТОШИЋ: ТУРИЗАМ „ЖИЛА КУЦАВИЦА“ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

1920

О развоју туризма, досадашњим и будућим активностима на промоцији, плановима и идејама за унапређење туризма, те активностима за предстојећу зимску сезону разговарали смо са директором Туристичке организације Источно Сарајево Игором Тошићем.

Он је у интервјуу за Сарајево-РС портал рекао да град Источно Сарајево и Сарајевско-романијска регија итекако имају шта да понуде туристима који ове крајеве посјећују током љетне и зимске туристичке сезоне, те да треба више и јаче радити на промоцији и инвестицијама у љетни туризам, посебно на Јахорини.

СА-РС: Шта то Туристичка организација Источног Сарајева има да понуди тристима у току нове 2017/18. сезоне?

Игор Тошић: Туристичка организација Источног Сарајева има итекако шта да понуди, захваљујући инвестицијама које су се реализовале на подручју града Источно Сарајево. Треба нагласити свакако Ски центар „Равна планина“, која завршава прву фазу пројекта постављања кабинске гондоле и која ће бити сигурно прва на Балкану. Прва фаза износи један километар и 300 метара то је до врха скијалишта на Равној планини. Друга фаза која ће бити јако интересантна и значајна за Источно Сарајево јер је у плану да, од наредне године, иде до Јахорине, што ће уједно бити и јака веза ове двије планине које ће бити повезане скијалиштем.

Стаза ће износити чак 15 километара, то значи да скијаш који дође на Јахорину да скија, моћи да сиђе на Равну планину. Сигурно је да ће то свима пробудити машту и интересовање да испробају авантуристички туризам. Посебно треба истаћи инвестиције које су се реализовале на Јахорини а то је проширење стаза по ФИС стандарднима, равнање, црне стазе прелазе у црвене и плаве, то значи да ће бити уступније за скијаше рекреативце и за млађе генерације које су нам јако битне.

Када се заврши систем вјештачког осњежавања сигурно је да ће се Јахорина уврстити у дестинацију број један у регији, иако је сада по статистичким подацима, које има Туристичка организација, најпосјећенија регија у цијелој Републици Српској. Ту је наравно и Требевић који је доживио експанзију захваљујући инвеститорима који су овдје уложили новац и направили један озбиљан комплекс, који има богату понуду у љетном периоду. Постоји још мноштво микро дестинација као што су ловишта, пећине, ријеке, извори и излетишта.

СА-РС: Како сте задовољни протеклом љетном туристичком сезоном и шта је према Вама највећа љетна атракција на подручју Источног Сарајева?

Игор Тошић: Љетна туристичка сезона даје огромну сатисфакцију за рад јер поредећи прошлу љетну сезону, ова је што се тиче броја ноћења на Јахорини боља је за 30 одсто. Такође, радићемо на љетној понуди у смислу попуњавања садржаја и инвестиција како бисмо привукли што више туриста, да би планина живјела током цијеле године.

У плану је да се заврши језеро које ће бити резервоар за систем осњежавања, а које ће бити нова атракција, са новим садржајима и гдје ће се моћи уживати у шетњи и разним активностима. План Олимпијског центра „Јахорина“ је да направи боб стазу и мини паркиће за дјецу, као нашу најважнију популацију и све то сигурно даје за право да мислимо да ће свака наредна сезона да буде све боља и боља, јер туризам је „жила куцавица“ ове регије и града Источно Сарајево.

СА-РС: Какво је Ваше мишљење о плановима новог руководства ОЦ “Јахорина“ када се ради о радовима за зимску сезону?

Игор Тошић: Осјети се велика енергија коју они улажу у планину као дестинацију, темељно се приступило уређењу стаза по ФИС стандардима гдје ће се моћи одржавати највећа такмичења, а наравно то је доказ да можемо изнијети један велики пројекат који је пред нама, а то је EYOF 2019. Сигурно је да имају знање које су примјенили и требамо им због тога бити захвални. Инвестиције су усмјерили у отклањање недостатака на планини што ће сигурно у будућности донијети велике резултате.

СА-РС: Економисти тврде да туризам у Источном Сарајеву није у потпуности искориштен. Која је Ваша идеја и на који начин можемо успоставити стање да ова регија буде водећа у Српској када је у питању туризам?
гор Тошић: Потпуно се слажем са овом тврдњом, помак је у инвестицијама које ће сигурно да обезбиједе да огроман број људи, а поготово становника овог града може да живи и ради од туризма. Такође приватни сектор и добављачи треба да буду задовољни инвестицијама, а да би корисник био задовољан потребан је садржај за који су потребна улагања која би уједно обезбједила радна мјеста.

Наш град има огроман потенцијал за развој туризма, свједоци смо да ће на Сокоцу, у насељу Видрићи да се гради етно-село. Инвеститори из Зворника, који су ову идеју с одушевљењем прихватили, виде шансу да ће створити неколико радних мјеста, те да ће општина Соколац постати живља.

СА-РС: Пећина Орловача спада у ред најпосјећенијих локација у љетном периоду на подручју општине Пале, међутим прилазни пут на уређење чека већ годинама. Да ли ће бити помака наредне године?

Игор Тошић: Истина је да спада у ред најпосјећенијих локација у љетном периоду на нашим просторима. Бројне екскурзије долазе у обилазак пећине, а прилазни пут чека на уређење већ неколико година. Оно што могу да тврдим, јесте да ћу покушати да направим притисак на општинску власт да се пронађу средства и да се то уради, јер је значајан ресурс.

Рјешавање проблема прилазног пута је од вишеструког значаја и искрено се надам рјешењу овог проблема. Ја ћу узети обавезу на себе да то презентујем и да тражим средства за завршетак тог проблема.

СА-РС: Каква је Ваша сарадња са туристичким организацијама из сусједних градова и региона?

Игор Тошић: Могу слободно да се похвалим фантастичном сарадњом посебно са туристичким организацијама из региона. Имамо потписан уговор о сарадњи са туристичком организацијом из Београда. Недавно смо потписали споразум о сарадњи са Туристичком организацијом Требиња. Потписали смо и протокол о сарадњи са градом Требињем, а била је посјета Туристичке организације Источно Сарајево и новинара са ове регије граду Требињу, гдје смо ми изашли њима у сусрет да промовишемо њихове туристичке садржаје и потенцијале на нашим просторима.

Такође, прошле седмице смо угостили Туристичку организацију Требиња са свим медијским кућама из Херцеговине, те дали допринос промоцији и свему ономе што се гради. Желимо да што боље испромовишемо наш туризам да би ефекат био пуно бољи.

Већ смо најавили споразум о сарадњи са Туристчком организацијом Златибор, који су фантастично развили љетњи туризам и то је оно мало што нама недостаје на Јахорини, да употпунимо садржаје и да то буде једна сјајна прича која ће живјети током читаве године. У сарадњи са њима желим да примјеним нека њихова искуства.

И у наредном периоду ћемо да тражимо партнере с којима ћемо остварити сарадњи од обостране користи и да креирамо неки заједнички туристички производ.

СА-РС: Шта је оно што је по Вама добро на Златибору, а треба да се види и код нас?

Игор Тошић: База треба да буду наши најмлађи, а то су паркови за дјецу, водени, те адреналински паркови, јер то је сигурно оно што би и родитељи када доведу дијете жељели да виде и код нас.

Туристичка организација града Источно Сарајево љубитељима природе, туризма, планинарства, скијања, лова и риболова нуди уживање на планинама Јахорини, Требевићу, Романији и Озрену, који су дио нетакнуте природе у земљи легенди са очаравајућим пејзажима, шумама, бистрим и изворним ријекама и планинским потоцима.

Бити у окружењу густе шуме, осјећати цијелим бићем здраву и угодну планинску климу, задивљен призорима који се пружају с камених врхова, гласом тишине и жубором планинских ријека, а само непуних сат времена удаљен од градске вреве и ужурбаног живота, значи бити у Источном Сарајеву.

 

/sarajevo-rs.com/