ТУРИЗАМ РАЗВОЈНА ШАНСА ЗА РЕГИЈУ

1522

Туризам је један од приоритета Градске управе Источно Сарајево и развојна шанса за цијелу регију.

Каже то у интервјуу за Глас Српске градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и напомиње да је на подручју града Јахорина централна дестинација у коју су уложена знатна средства.

– Имамо велика очекивања од новог руководства Олимпијског центра Јахорина, које предузима активности на осњежавању планине и изградње акумулације за наводњавање скијашких стаза. То је основни услов за успјех зимске сезоне и гаранција да ће стазе бити под снијегом најмање 100 дана у току године – каже Вуковић. Додаје да ће од 15. до 18. марта на Јахорини бити одржан фестивал EXIT-Јахорина, што је, каже, мега-догађај који ће имати и подршку Града Источно Сарајево.

– Не смијемо занемарити ни чињеницу да је туризам на Требевићу посљедњих година доживио процват, захваљујући првенствено приватним инвестицијама, а то је најпопуларније излетиште на овом подручју. Лани је први пут одржан Требевић-Еко Фест, а надамо се да ће организатори, уз помоћ свих нас, наставити да развијају ту идеју – каже Вуковић.

Напомиње да је и Равна планина велики туристички потенцијал и да је недавно пуштена у рад прва кабинска жичара у БиХ, што пружа нови квалитет и нову туристичку понуду.

– Надамо се да ће и други дио ове инвестиције бити ускоро завршен, да би гондола била повезана са врхом Јахорине. Имамо, дакле, огромне потенцијале и важно је да они на одговарајући начин буду промовисани. Град путем Туристичке организације на сајмовима и берзама туризма у региону успјешно промовише све те потенцијале и све оно што је добро у области туризма – каже Вуковић.

Туристичка организација представила се на недавно одржаном EXPO-ZIM-у у Београду, а ове године у плану су наступи на сајмовима у Европи.

– Озбиљно се ради и на припреми савременог промотивног материјала који ће том приликом бити представљен, а који ће обухватити све дестинације које постоје на подручју града – истиче Вуковић.

Наглашава да Град пажњу посвећује и култури те да је Источно Сарајево недавно учествовало у организацији 22. међународног фестивала Малих сцена и монодраме Српске, који има дугу традицију и изузетан квалитет.

– Осим Лутфеста и других фестивала који промовишу културу, морам да поменем умјетничко-музички фестивал Акордеон арт, вансеријски догађај који организује Музичка академија која је бисер Универзитета Источно Сарајево. Свјесни смо тога да у области културе морамо још више радити. У протекле 24 године колико овај град постоји, успјели смо да формирамо урбане средине, изградимо насеља, али свјесни смо тога да у развоју културе нисмо успјели много да урадимо, те да је пред нама велики посао – истиче Вуковић. Додаје да морају да смогну снаге да заврше започети пројекат градског позоришта, за шта је потребно много новца.

– Надамо се да ћемо уз помоћ виших нивоа власти, међународних организација и донатора, али и пријатеља из Србије, успјети у тој намјери – казао је Вуковић.

Буџет Источног Сарајева за ову годину планиран је у износу од 9,6 милиона КМ, што је нешто више од лањског.

– У сарадњи са општинама Источног Сарајева и МУП-ом РС реализоваћемо пројекат који ће побољшати безбједносну ситуацију у граду. Ријеч је о уградњи савременог система видео надзора којим ће бити непрекидно покривени сви улази и излази из града и градске раскрснице – каже Вуковић. Додаје да ће бити финансирана изградња ватрогасног дома, који ће служити за потребе општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

– У плану је реализација пројекта такозваног паметног превоза, чиме ће се ставити под контролу градске аутобуске линије. Биће финансирани и материјални трошкови средњих школа са 450.000 КМ те обезбијеђена додатна средства за различите инвестиције које су неопходне школама у граду – истакао је Вуковић.

Најградоначелник

Ненад Вуковић добитник је признања најградоначелник за 2017. годину, које је, каже, награда цијелој Градској управи и свим грађанима Источног Сарајева, који су сами, са великим ентузијазмом, вољом и енергијом, створили себи нови град, који је настао из патње, али сада представља угодно мјесто за живљење.

– Захвалан сам организаторима Избора најбољих менаџера југоисточне Европе у БиХ који су сматрали да заслужујем ово престижно признање – каже Вуковић.

/glassrpske.com/