ИСТОЧНА ИЛИЏА- Говедарица: Светосавска награда мотивација за још бољи рад

365

Славица Говедарица, наставница у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи, рекла је Срни да Светосавска награда за 2023/2024. годину за њу представља додатну мотивацију за још бољи рад, а да је највише мотивишу љубав према струци и жеља да помогне у одрастању ученика и припремању за будући живот.

„Ова награда је често круна каријере просвјетних радника, а ја сам је добила на пола свог радног вијека. Много сам поносна и срећна“, истакла је Говедарица која је наставница физичког и здравственог васпитања.

Говедарица је рекла да ће новчани дио награде усмјерити у хуманитарне сврхе.

„Још док сам прикупљала потребну документацију која се доставља Министарству просвјете и културе Републике Српске, одлучила сам да, ако будем изабрана за добитника Светосавске награде, цјелокупан износ донирам за лијечење нашег бившег ученика Милоша Божовића“, навела је Говедарица.

Она је напоменула да је у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи запослена већ 17 година и да је у том периоду са ученицима, у разним секцијама и на спортским такмичењима, чак и на европском школском, остварила запажене резултате.

„Све ово не би било изводљиво да нисам имала пуну подршку руководства школе са директором Драганом Јововићем на челу, као и од радних колега који су увијек били ту да несебично подрже наше напоре у раду“, истакла је Говедарица.

Осим што је наставник физичког и здравственог васпитања, Говедарица је и руководилац секције Црвеног крста већ 10 година и са ученицима редовно учествује у промовисању овог хуманог покрета, као и на такмичењима, гдје континуирано освајају прва мјеста из „Познавања покрета Црвеног крста“ и на квизу „Мисли мине“.

Она је додала да је од Одбојкашког савеза Републике Српсе лиценцирана као одбојкашки тренер млађих категорија и сениорског тима од 2005. године. Потпресједник је Савеза одбојкашких тренера Републике Српске и делегат у Скупштини Одбојкашког савеза БиХ.

Говедарица је учесник радне групе под називом „Форум одбојкашких тренера Србије“ и организатор бројних одбојкашких кампова.

Према њеним ријечима, већ 15 година успјешно сарађује са Министарством породице, омладине и спорта Републике Српске као координатор Сарајевско-романијске регије пројекта „Мале олимпијске игре“ за основне и средње школе Републике Српске.

Говедарица је добитник Плакете за допринос развоја школског спорта Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

„У Одбојкашком клубу /ОК/ `Славија` из Источног Новог Сарајева, радила сам као тренер 17 година, гдје сам стекла знање из ове области као и непроцјењиво искуство. Прошле године са дугогодишњим колегама Мирославом и Гордијем Лучићем, оснивамо ОК `Игман` Источна Илиџа, у којем настављамо радити и преносити знање из овог спорта младим одбојкашким талентима“, навела је Говедарица.

Она је истакла да је љубав према струци и жеља да помогне у одрастању ученика и њиховом припремању за будући живот највише мотивишу у раду.

Говедарица је напоменула да се, иако у раду наилази на бројне изазове, труди да их превазиђе, едукује младе генерације и да свој позив доживљава као најљепши, али и најодговорнији посао.

Она је поручила ученицима и колегама да се рад увијек исплати.

„Без обзира што некада помислимо да други не обраћају пажњу на оно што ми радимо и за шта се трудимо, ако то радимо из срца резултат је на крају неизбјежан. Бити наставник није само професија, то је и животни избор“, нагласила је Говедарица.

Министарство просвјете и културе Републике Српске ове године ће Светосавску награду додијелити за 45 истакнутих васпитно-образовних радника у основним и средњим школама, те предшколским установама у Српској.

Светосавска награда овогодишњим добитницима биће уручена на свечаној манифестацији „Наши учитељи“ 26. јануара у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

/Срна/